Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis

Lezing bij herdenking slavernij afgezegd door onrust rond spreker Hira

Het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam
Het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam Foto Remko de Waal/ANP

De jaarlijkse lezing ter herdenking van de slavernij gaat niet door. Over publicist Sandew Hira, die de lezing zou geven, is „onrust” ontstaan, schrijft organisator het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) in een verklaring. Vermoedelijk gaat het om Hira’s steun aan de omstreden Surinaamse president Desi Bouterse. Hira zou op 29 juni de Keti Koti-lezing houden in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. NiNsee stelt dat „binnen de gemeenschap onrust is ontstaan” en dat sprake is van „escalatie tussen voor- en tegenstanders van het spreken van Sandew Hira”. Hira schrijft dat hij „gedemoniseerd wordt door de Surinaamse publicist Theo Para en Hugo Essed, advocaat van nabestaanden van de Decembermoorden. Volgens Hira hebben zij onder meer op de Surinaamse radio opgeroepen zijn lezing te verstoren. Hij stelt dat zijn tegenstanders willen verhinderen dat „dekoloniale theorieën een podium krijgen”. Op website Waterkant schreef Para eerder dat Hira de Keti Koti-lezing niet zou mogen geven omdat hij pleitte voor stopzetting van het strafproces tegen hoofdverdachte Bouterse over de Decembermoorden. Volgens Para is Hira „de felste pleitbezorger van onvoorwaardelijke amnestie voor de mensenrechtenschendingen en misdrijven tegen de menselijkheid die onder de militaire dictatuur van Desi Bouterse zijn gepleegd”. (NRC)