‘Iran komt uranium-afspraken niet na, nucleaire deal in gevaar’

Iran heeft de productie van uranium verviervoudigd omdat het land wil dat de VS hun sancties verlichten. Zo niet, dan stapt Iran deels uit het nucleaire akkoord.

Een kernreactor in Iran.
Een kernreactor in Iran. Foto Behrouz Mehri/AFP

Iran heeft binnen de komende tien dagen meer lichtverrijkt uranium op voorraad dan is toegestaan volgens het nucleair akkoord met de internationale gemeenschap. Dat stelt een woordvoerder van het Iraanse atoomagentschap dat Irans nucleaire programma controleert maandag, meldt persbureau Reuters. Hierdoor komt het nucleaire akkoord in direct gevaar.

Iran verviervoudigde onlangs zijn productie van lichtverrijkt uranium, omdat het de Verenigde Staten wil dwingen hun sancties te verlichten. Als die sancties niet worden afgezwakt, stapt Iran deels uit de nucleaire deal. President Donald Trump stapte met de VS eind vorig jaar al uit het akkoord.

Lees ook: Niemand zegt oorlog te willen, maar verdere escalatie dreigt

Afgelopen maand gaf Iran de Europese ondertekenaars van het akkoord, het VK, Frankrijk en Duitsland, tot 7 juli de tijd om de Verenigde Staten te overtuigen om hun sancties te verlichten. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei maandag dat een breuk van het akkoord niet zal worden geaccepteerd. EU-buitenlandchef Federica Mogherini benadrukt dat de EU de naleving van de nucleaire deal niet controleert op basis van aankondigingen, maar aan de hand van rapporten van het Internationaal Atoomenergieagentschap. Zij zegt dat Iran zich tot dusver aan de afspraken heeft gehouden.

Olietankers

Sinds Trump zich met de VS heeft teruggetrokken uit de deal zijn de spanningen tussen de VS en Iran nog verder toegenomen. Afgelopen week werden twee olietankers in de Golf van Oman getroffen door aanslagen. De VS zeggen dat Iran verantwoordelijk is, maar Iran ontkent dit.

Garrett Marquis, een assistent van president Trump en woordverder van de Amerikaanse veiligheidsraad, stelt maandag dat „Irans verrijkingsplannen alleen mogelijk zijn vanwege de vreselijke deal die gesloten is”. Hij stelt dat de internationale gemeenschap fel dient te reageren op „de nucleaire chantage” door Iran.