Gezicht Paraplu-revolte Hongkong vrijgelaten

Joshua Wong was een van de demonstratieleiders van de Occupy Central-beweging in 2014. Hij was veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voor het verstoren van de openbare orde.

Joshua Wong (links) tijdens de protesten in 2014.
Joshua Wong (links) tijdens de protesten in 2014. Foto Jerome Favre / EPA.

Joshua Wong, een studentenleider die uitgroeide tot het gezicht van de Paraplu-revolte in Hongkong, is maandag vrijgelaten. Dat is een maand eerder dan eigenlijk gepland was.

Wong werd begin dit jaar opgepakt met negentien andere demonstranten voor zijn rol in de protesten van 2014 en kreeg drie maanden cel voor het verstoren van de openbare orde. In 2014 gingen bijna een miljoen mensen de straat op in Hongkong om te demonstreren voor vrije verkiezingen. De demonstraties duurden bijna drie maanden lang en werden gekenmerkt door studenten die gele paraplu’s droegen.

Na de protesten in 2014 was Wong ook al opgepakt met twee andere protestleiders. Ze werden beschuldigd van illegale samenzwering. Wong kreeg toen een celstraf van zes maanden. Dat vonnis werd later teruggedraaid door het gerechtshof van Hongkong.

Lees ook: ‘De kinderen beschermden mij, niet andersom’

Opnieuw massale protesten in Hongkong

Of zijn vervroegde vrijlating maandag te maken heeft met de nieuwe massale protesten in Hongkong is niet bekend. Zondag gingen volgens organisatoren bijna 2 miljoen mensen de straat op in Hongkong om te demonstreren tegen de uitleveringswet.

Op verzoek van de politie zijn de meeste demonstranten in de nacht van zondag op maandag naar huis gegaan. Dat gebeurde vreedzaam, nadat Carrie Lam, de leider van Hongkong, eerder op de dag haar excuses had aangeboden vanwege excessief politiegeweld bij de demonstraties van afgelopen weken.

Lees ook: Hongkong blijft betogen, ook na knieval