Elektriciteitsuitval

Tientallen miljoenen Zuid-Amerikanen zitten urenlang zonder stroom door grote storing

Foto Reuters

Een deel van Zuid-Amerika heeft zondag urenlang zonder stroom gezeten. Rond 7 uur ’s ochtends lokale tijd viel in Argentinië (44 miljoen inwoners) en het kleine buurland Uruguay (3 miljoen inwoners) overal de elektriciteit uit. Ook delen van Brazilië, Paraguay en Chili werden getroffen door de storing. Volgen energiebedrijf Edesur is de „enorme stroomstoring” veroorzaakt door een fout in een schakelsysteem van het elektriciteitsnet. De Argentijnse autoriteiten erkenden later dat een noodsignaal aanvankelijk niet opgemerkt is. Na ongeveer zeven uur kon de stroom stapsgewijs hersteld worden in het grootste deel van het land. Onder meer restaurants werden getroffen, omdat veel etentjes voor Vaderdag niet door konden gaan. (NRC)