Verenigde Staten en Zweden zeker van achtste finales op WK

WK-favoriet VS ging zondag met 3-0 langs Chili. Eerder op de dag won Zweden met 5-1 van Thailand.

De Verenigde Staten zijn de titelverdediger.
De Verenigde Staten zijn de titelverdediger. Foto Frank Fife/AFP

De voetbalsters van de Verenigde Staten hebben op het WK in Frankrijk de tweede groepswedstrijd gewonnen. Na de 13-0-zege op Thailand waren de Amerikaanse supporters klaar voor weer een grote score tegen Chili. De Chileense voetbalsters bleken in Parijs verdedigend een stuk sterker dan Thailand. De wereldkampioen won daardoor ‘slechts’ met 3-0.

Aanvalster Alex Morgan was tegen Thailand de belangrijkste speelster met vijf doelpunten, maar deed niet mee tegen Chili. Bondscoach Jillian Ellis hield de sterspeelster op de bank en voerde in totaal liefst zeven wijzigingen door. Routinier Carli Lloyd was de vervangster voorin de punt en liet zich gelden met twee doelpunten. Julie Ertz maakte tussendoor de 2-0 met een fraaie kopbal.

Na een 3-0-ruststand bleef de VS, favoriet op het WK, pressie spelen maar de paal en de uitstekend keepende Christiane Endler voorkwamen een grotere uitslag.

Zweedse vrouwen te sterk voor Thailand

Eerder op zondag wist Zweden zich al te plaatsen voor de achtste finale. Het land had geen enkele moeite met het zwakke Thailand. In Nice werd het 5-1 dankzij doelpunten van Linda Sembrant, Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö, Lina Hurtig en Elin Rubensson (strafschop) namens Zweden en de Thaise Kanjana Sungngoen. Bij rust stond het 3-0.

Thailand verloor eerder met liefst 13-0 van de Verenigde Staten. Nog nooit won een land met zulke ruime cijfers op een WK. De Thaise voetbalsters vreesden eenzelfde scenario tegen Zweden. Ook tegen de VS stond het 3-0 na 45 minuten. In de tweede helft stond de verdedigende organisatie van Thailand echter een stuk beter, waardoor een nieuwe monsternederlaag uitbleef. In blessuretijd liet Sungnhoen Thailand nog juichen door te scoren.

Eerder won Zweden in groep F met 2-0 van Chili. Het Zuid-Amerikaanse land neemt het zondag nog op tegen wereldkampioen VS.

Zaterdag plaatste Nederland zich voor de achtste finales van het WK. Oranje won met 3-1 van Kameroen. In poule E wist ook Canada zich voor de achtste finales te plaatsen. Donderdag speelt Nederland om 18.00 uur tegen Canada om de poulewinst. Donderdag wordt bepaald of de VS of Zweden groepswinnaar wordt. (ANP/NRC)