Opinie

Wéér in de leeslijsten: alleen sukkels hebben het druk

Ineens dook er deze week een oude bekende op in de lijst met meestgelezen artikelen. En dat gebeurt vaker.
De foto van bij het artikel 'Alleen sukkels hebben het druk'.
De foto van bij het artikel 'Alleen sukkels hebben het druk'. Foto Niels Blekemolen

Het gaat om ‘Alleen sukkels hebben het druk’ van Annemiek Leclaire, een artikel van bijna vier jaar oud. En dit was niet de eerste keer. Zonder dat we er de aandacht op vestigen, wordt het stuk met enige regelmaat weer veel aangeklikt.

Hoe komt dat dan? Het eerlijke antwoord luidt: dat weten we niet precies. Toenmalig Lezersdesk-redacteur Anouk van Kampen deed in 2016 een moedige poging om uit te zoeken waar de periodieke populariteit van het ‘sukkels’-stuk vandaan komt. Wanneer het weer opleeft, is bijna niet te voorspellen, constateerde Van Kampen.

Iets waar we wel invloed op hebben, is het verspreiden van stukken die van blijvende inhoudelijke waarde zijn. Deze artikelen noemen we ook wel ‘evergreens’. Om te voorkomen dat deze stukken in de vergetelheid raken, recyclen we ze geregeld op sociale media. Andere artikelen die we langer in de schijnwerpers willen, zetten we in een blok op de site: ‘Beste van NRC’ of delen we opnieuw wanneer ze weer relevant zijn.

Onder de artikelen die zo nu en dan de leeslijst bestormen bevindt zich ook een andere klassieker, uit 2017: ‘Ria is weg’ van Freek Schravesande, vermoedelijk een van de langste stukken uit de NRC-geschiedenis.

Uit datzelfde jaar stamt dit artikel over verhuld autisme bij vrouwen van Gemma Venhuizen, dat vermoedelijk op gezette tijden gedeeld wordt door mensen die zelf met de aandoening te maken hebben. Van een jaar later, ook uit de medische categorie, is dit stuk over het verband tussen alcoholgebruik en borstkanker, opgeschreven door Els Quaegebeur.

En dan is er, ook uit 2017, nog een ander stuk van verslaggever Schravesande, deze keer samen met collega-redacteur Carola Houtekamer. Zij muntten de term ‘rondhangjournalistiek’: net zo lang ergens rondhangen totdat je de plek doorgrondt. En dat dan heel erg mooi opschrijven.

Gelukkig zijn er ook nog actuele artikelen die de leeslijst aanvoeren. Op het moment van schrijven is dat een artikel over de veganistische horeca in Amsterdam.