Enorme stroomstoring Zuid-Amerika verholpen

Tientallen miljoenen mensen in Argentinië, Uruguay en Paraguay zijn zondag getroffen door een grote stroomstoring. De Argentijnse president Macri belooft een grondig onderzoek naar de oorzaak.

Eerder dit jaar werd Venezuela getroffen door een grote stroomstoring.
Eerder dit jaar werd Venezuela getroffen door een grote stroomstoring. Foto Ueslei Marcelino/Reuters

Door een enorme stroomstoring hebben heel Argentinië en Uruguay een groot deel van de zondag zonder stroom gezeten. Ook grote delen van Paraguay zijn getroffen. Maandagochtend (lokale tijd) hebben heel Argentinië, Uruguay en Paraguay weer elektriciteit. De regering onderzoekt was er precies mis is gegaan.

In totaal zijn tientallen miljoenen mensen door de stroomstoring getroffen. Het is uitzonderlijk dat hele landen zonder stroom zitten, meestal gaat het om een wijk, een stad of hooguit een regio.

De stroomstoring begon vlak na zeven uur zondagochtend lokale tijd (12.00 uur Nederlandse tijd), meldt de Argentijnse krant Clarín. Treinen stopten toen met rijden en stoplichten vielen uit. Argentinië, Uruguay en Paraguay werden vrijwel volledig door de stroomstoring getroffen. In die landen wonen opgeteld 55 miljoen mensen.

Energiebedrijf Edesur sprak zondagochtend van een „enorme stroomstoring” door een fout in een schakelsysteem van elektriciteit. De storing zou ontstaan zijn door een probleem met de elektriciteitscentrale bij de Yacyretá-dam in het grensgebied tussen Paraguay en Argentinië, maar wat de precieze oorzaak was is nog niet bekend.

Grondig onderzoek aangekondigd

De Argentijnse president Mauricio Macri noemde de storing “ongeëvenaard” en beloofde een grondig onderzoek naar de oorzaak. De eerste resultaten daarvan zijn op z’n vroegst over tien dagen beschikbaar.

De lokale autoriteiten waren uren bezig met de herstelwerkzaamheden, schreef de Argentijnse krant La Nacion.

Oppositiepoliticus Alberto Fernández, Macri’s uitdager bij de verkiezingen later dit jaar, beklaagde zich op Twitter dat het ondanks de torenhoge elektriciteitsrekeningen veel te lang duurde voordat de stroom weer terugkwam en hij stelde daarbij dat Argentinië Venezuela niet is.

Grote steden als Buenos Aires en Montevideo en drukbevolkte kustprovincies werden als eerste weer voorzien van elektriciteit, andere gebieden volgden later op de dag, schrijft Reuters.

In enkele provincies van Argentinië vonden zondag lokale verkiezingen plaats. Kiezers moesten volgens lokale media hun stem bij kaarslicht uitbrengen of het licht van hun mobiele telefoon gebruiken. Ook vaderdag viel deels in duigen, maar gelukkig hadden de meeste huishoudens weer stroom toen in de Zuid-Amerikaanse middag de wedstrijden van de Copa América begonnen.