Spaanse politie pakt Nederlandse ‘heroïnekoning’ op

De Turkse Nederlander Sadullah U. is samen met zestien anderen opgepakt vanwege heroïnehandel. In totaal werd zeven kilo heroïne, 66 kilo speed en duizenden euro’s in beslag genomen.

In de auto van Sadullah U. werd zeven kilo heroïne gevonden.
In de auto van Sadullah U. werd zeven kilo heroïne gevonden. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Spaanse politie heeft een netwerk van drugssmokkelaars opgerold, waar de Turkse Nederlander Sadullah U. de grote leverancier voor zou zijn. Hij is opgepakt in de Spaanse regio Galicië, net als zestien anderen.

De 61-jarige U. wordt in Spaanse media de ‘koning van de heroïne’ genoemd, omdat hij wordt gezien als een van de grootste heroïnehandelaars in Europa. In zijn Audi A3 had hij zeven kilo heroïne verstopt toen hij werd gearresteerd in de Noord-Spaanse stad Pontevedra. U. zou geen mobiel gebruiken en praktisch in zijn auto wonen.

Lees ook: Normalisering drugsgebruik tast fundament rechtstaat aan

U. is vaker gearresteerd vanwege heroïnehandel. Onder meer in 2008 toen de Spaanse politie 316 kilo heroïne op een jacht nabij Barcelona vond - de grootste heroïnevangst ooit in Spanje. In 1994 zat hij ook in de cel, nadat in Madrid 118 kilo heroïne werd gevonden.

Het politieonderzoek dat leidde tot de arrestatie van U. en zestien anderen begon in januari toen een drugshandelaar in Ourense veel heroïne begon te verhandelen. Naast zeven kilo heroïne is tijdens de politie-actie ook 66 kilo speed en duizenden euro’s aan contanten in beslag genomen.