‘Britse marine stuurt troepen naar Perzische golf’

De Britse marine zou troepen naar de Perzische Golf willen sturen na de vermoedelijke aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman.

Bemanningsleden van de olietankers nadat ze zijn opgepikt door reddingsteams.
Bemanningsleden van de olietankers nadat ze zijn opgepikt door reddingsteams. Foto Tasman News Agency via Reuters

De Britse marine stuurt troepen naar de Perzische Golf om schepen extra te beschermen. Dat melden The Telegraph en The Sunday Times. Het Verenigd Koninkrijk lijkt hiermee de Britse commerciële belangen in het gebied te willen beschermen, na de aanvallen op twee olietankers afgelopen donderdag. Het VK vermoedt dat Iran achter de aanvallen zit.

De marine overwoog naar verluidt al vóór de aanvallen troepen naar de regio te sturen, vanwege de opgelopen spanningen in het gebied. Het besluit is nog niet officieel aangekondigd. Volgens The Sunday Times zou een zogenoemde Special Purpose Task Group gevormd worden die snel in actie kan komen in het geval van een dreiging.

Volgens het AD komen de Nederlandse Branchevereniging Zeescheepvaart KVNR en het ministerie van Defensie maandag ook samen om te overleggen hoe de commerciële zeevaart in het gebied beschermd moet worden. Een vijfde van de wereldwijde olie-afname passeert via de Golf van Oman.

Lees ook: Niemand zegt oorlog te willen, maar verdere escalatie dreigt

Beschuldigingen

De Verenigde Staten waren de eersten om Iran openlijk te beschuldigen van de aanvallen op de Japanse Kokuka Courageous en de Noorse Front Altair. Het Amerikaanse leger heeft een video vrijgegeven waarop te zien zou zijn hoe Iraanse gardisten na de explosie met een patrouilleboot bij een van de aangevallen tankers varen. Zij zouden een niet-ontplofte kleefmijn van de romp verwijderen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zei zaterdag dat Iran „vrijwel zeker” achter de aanvallen op de twee olietankers zit. Hierop zou Iran de Britse ambassadeur op het matje hebben geroepen, om uit te leggen waar deze „ongefundeerde beschuldigingen” op berusten.

Zondag zei ook de kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed bin Salman dat de islamitische republiek achter de aanvallen zit. Bin Salman zei in een interview met de krant Asharq al-Awsat dat Saoedi-Arabië „geen oorlog in de regio” wenst, maar dat het land „niet zal aarzelen te reageren tegen elke dreiging tegen ons volk, onze soevereiniteit, onze territoriale integriteit en onze essentiële belangen”.

‘Iranofobie’

De uitspraken van Bin Salman zijn niet onverwacht. Iran is een belangrijke vijand van het Saoedische koninkrijk. Zaterdag bestempelde Saoedi-Arabië de aanvallen nog als terrorisme. Ook riepen Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de overkoepelende Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten toen op tot extra beveiliging van de „energievoorzieningen” uit de Golf van Oman.

Iran stelt ondertussen dat er „geen snipper van feitelijk bewijs” is dat het islamitische land achter de aanvallen zit en spreekt van „Iranofobie”. Een mogelijk motief voor Iran zou zijn dat het land zijn spierballen wil laten zien door te tonen dat het de mondiale oliemarkt kan ontregelen. Maar de aanvallen zouden ook het werk kunnen zijn van Irans vijanden, om het land in diskrediet te brengen.