Recensie

Recensie Muziek

Dansen langs de Waal op nieuw festival met potentie

Donuts Festival Op hun meest frisse sneakers en met hun mooiste merkkleding betreden de bezoekers het ietwat verscholen NYMA-terrein in Nijmegen voor de eerste editie van Donuts Festival, waar de hele dag wordt gedanst op zomerse tonen.

Donuts zet niet in op chaotische moshpits, maar op zomerse nummers gecombineerd met hitgevoelige rap.
Donuts zet niet in op chaotische moshpits, maar op zomerse nummers gecombineerd met hitgevoelige rap. Foto Nikki van Toorn

‘We zijn niet met veel mensen, maar laten we genieten van de zon!”, roept rapper Idaly vanaf het podium tijdens zijn vroege set op Donuts Festival in Nijmegen. Van de weersvoorspelling met regen komt langs de Waal gelukkig niet veel terecht. De hele dag schijnt er een aangenaam zonnetje zonder dat het te benauwd wordt om te dansen.

Echt druk wordt het niet, maar vermaak is er genoeg. Odin neemt de bezoekers bij de NYMA-stage mee naar de favela’s van Brazilië met zomerse tonen. Ook een andere act uit Nijmegen, rapper Poke, overtuigt met zijn aanstekelijke enthousiasme en smerige dansvloerkrakers.

De Sprinkle, waarvandaan de afrobeats klinken, ontwikkelt zich laat in de middag als publieksfavoriet onder de podia. Niemand kan stilstaan op het pleintje voor het kleine podium. Nadeel is dat het verstopte podium in de andere uithoek de hele dag geen aanloop krijgt. Op de Mint-stage, die qua muziekstijlen meer de diepte ingaat, draaien de dj’s vooral voor de beveiliger en het barpersoneel.

DJ Craze mixt razendsnel en feilloos

Hoogtepunt is de set van de Amerikaans-Nicaraguaanse DJ Craze laat op de avond. Op het middenplein mixt hij razendsnel en feilloos nieuwe hiphop met zware trapbeats. Hij speelt met de teksten van de nummers, die hij aan elkaar scratcht. De onverwachte drops en blends zorgen ervoor dat het publiek continu op het verkeerde been wordt gezet maar wel bij de les blijft. De dj’s die dan al hebben gedraaid kijken vol bewondering toe.

Het nieuwe festival zet niet in op chaotische moshpits, maar op zomerse nummers gecombineerd met hitgevoelige rap. Als ze een podium minder hadden neergezet, was het bij elk optreden net wat drukker geweest. Aan de sfeer lag het in ieder geval niet. Donuts is een hip festival met potentie waar nog even de puntjes op de i moeten worden gezet.