Vakbond FNV stemt in met pensioenakkoord

Een grote meerderheid van de FNV-leden stemde voor. Eerder had vakbond CNV al ingestemd met het nieuwe pensioenakkoord.

FNV-voorzitter Han Busker maakt de uitslag van de FNV-ledenraadpleging over het pensioenakkoord bekend.
FNV-voorzitter Han Busker maakt de uitslag van de FNV-ledenraadpleging over het pensioenakkoord bekend. foto Robin Utrecht /ANP

Na negen jaar is er bijna een pensioenakkoord. Vakbond FNV is zaterdagmiddag akkoord gegaan met het akkoord, het CNV stemde vrijdag rond middernacht al in. Nu beide vakbonden hun goedkeuring hebben gegeven, is het akkoord bijna definitief. Dinsdag moet vakbond VCP nog een besluit nemen.

Het 105-koppige ledenparlement van de FNV, het machtigste orgaan van de vakbond, gaf zaterdag zijn goedkeuring. Het ledenparlement baseerde zijn besluit grotendeels op de uitslag van het online referendum dat de FNV onder zijn 1 miljoen leden had gehouden. Een grote meerderheid van de leden die stemde, stemde voor het pensioenakkoord dat woensdagochtend werd gepresenteerd door werkgeversverenigingen, vakbonden en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66).

Ruim 75 procent heeft voor het akkoord gestemd, 23 procent stemde tegen, en 1 procent had geen mening. In totaal deed 37 procent van de FNV-leden mee aan het referendum, oftewel 375.823 stemmers, zo maakte de vakbond bekend. Heel veel mensen kunnen dankzij dit pensioenakkoord eerder stoppen met werken, schrijft de FNV in een verklaring. „Ook zijn er regelingen mogelijk gemaakt voor mensen met zware beroepen en worden de pensioenen van miljoenen Nederlanders sneller geïndexeerd.”

„Met het nieuwe contract wordt het vertrouwen van jonge mensen in het pensioenstelsel hersteld en krijgen zelfstandigen makkelijker toegang tot het pensioensysteem”, aldus FNV-voorzitter Han Busker. „De stem van de mensen die tegen hebben gestemd is luid en duidelijk doorgekomen en is het signaal dat we door moeten gaan met het pensioenstelsel eerlijker maken. En het eerlijker maken is wat we gaan doen.”

Kritisch over uitwerking

Vakbond CNV stemde rond middernacht al in met het nieuwe pensioenakkoord. Bij de CNV-ledenraadpleging stemde 79 procent van de stemmende leden in. Het algemeen bestuur van het CNV heeft besloten de uitslag over te nemen en het pensioenakkoord goed te keuren.

Lees ook: Hoe er na negen jaar toch een pensioenakkoord op tafel ligt

„Het pensioenakkoord maakt een einde aan een jarenlange discussie en is een verbetering voor alle werknemers. We zijn zeer verheugd dat onze achterban in grote meerderheid voor het pensioenakkoord stemt”, reageert CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden op de website van de vakbond.

In totaal brachten 43.421 CNV-leden hun stem uit. Van Wijngaarden wijst er op dat veel leden wel kritisch zijn en de verdere uitwerking van het akkoord nauwlettend in de gaten zullen houden: „Vakbonden hebben in deze uitwerking, samen met werkgevers en overheid, een beslissende rol. Onze leden zullen ons hier terecht kritisch in volgen.”

Tot deze zaterdag 12.00 uur mochten de ongeveer een miljoen leden van de FNV, de grootste vakbond van Nederland, hun stem uitbrengen. En daar waar de instemming door het CNV in de lijn der verwachting lag, was het bij de FNV verre van zeker dat de leden goedkeuring geven aan het akkoord.

Reacties

Premier Rutte noemde zaterdag tegenover ANP de instemming van de FNV „heel goed nieuws”. Hij zei te hopen „op een goede uitslag” dinsdag bij de stemming van VCP. Rutte benadrukte dat er haast gemaakt moet worden met de uitwerking van het akkoord, nu overeenstemming in zicht is. „We moeten nu het wetsontwerp over de AOW zo snel mogelijk behandelen. Dat zal nog wel even onder stoom en kokend water moeten, maar daar worden alle voorbereidingen voor getroffen.”

Minister Koolmees zei zaterdag blij te zijn met de uitslag van de FNV-stemming. „Ik hoop dat VCP dinsdag ook instemt. Dan kunnen we met de sociale partners beginnen met de uitwerking.”

De gezamenlijke ondernemersorganisaties (MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland) reageerden eveneens verheugd op de FNV-uitslag. „We hebben een goed akkoord voor een toekomstbestendig en evenwichtig pensioenstelsel. We hopen dat de leden van de VCP zich a.s. dinsdag ook achter het akkoord scharen.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei: „Goed nieuws voor mensen in zware beroepen die eerder kunnen stoppen met werken en voor mensen die nu geen pensioen kunnen opbouwen.” Ook D66, CDA en de PvdA zeggen blij te zijn met de uitslag. De PVV en 50Plus zijn teleurgesteld.

Correctie (15 juni 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat een grote meerderheid van de FNV-leden voor het akkoord stemde. Dat moest een grote meerderheid zijn van de FNV-leden die stemden. Ook stond er dat 79 procent van de CNV-leden met het akkoor instemde. Dat moest 79 procent van de stemmende leden zijn. Beide zijn aangepast.