PvdA: loon van leraren op basisschool moet omhoog

De eis van Lodewijk Asscher kan niet direct van tafel geveegd worden. Zijn partij kan de coalitie aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer.

Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat / ANP

De Partij van de Arbeid wil dat er 580 miljoen euro extra naar de onderwijsbegroting gaat. Fractievoorzitter Lodewijk Asscher vindt dat de loonkloof tussen basis- en voortgezet onderwijs moet worden verkleind, zegt hij zaterdag in een interview met Trouw. Komt het geld er niet, dan dreigt de partij in de Eerste Kamer tegen de onderwijsbegroting te stemmen.

Docenten op de middelbare school verdienen meer dan hun collega’s in het primair onderwijs. Asscher: „Je kunt het vak aantrekkelijker maken door iets te doen aan die loonkloof.” Daarvoor is volgens Asscher 560 miljoen euro nodig. Eerder dit jaar waarschuwden onderwijsministers Arie Slob (CU) en Ingrid van Engelshoven (D66) voor het groeiende lerarentekort in met name het primair onderwijs. Daar is het aantal vacatures flink toegenomen en scholen hebben meer moeite die in te vullen. Het lerarentekort neemt naar verwachting de komende jaren toe doordat de economie aantrekt en er minder leraren beschikbaar zijn.

Lees ook: Lerarentekort nog altijd onverminderd groot

Meerderheid in de senaat

De PvdA wil ook loonsverhoging in het speciaal onderwijs. De salarissen van die docenten moeten volgens Asscher even hoog worden als van collega’s in het voortgezet onderwijs. Daar is volgens hem twintig miljoen euro voor nodig. „Het speciaal onderwijs valt onder dezelfde cao als het basisonderwijs. Terwijl het evident heel pittig werk is, waardoor het moeilijk is leraren te vinden”, zegt hij in Trouw.

De eis van de sociaaldemocraten kan niet meteen in de wind geslagen worden door de coalitie. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kunnen de PvdA nodig hebben om aan een meerderheid komen in de senaat. Die positie gebruikt Asscher: „Het kabinet moet snel in beweging komen. Het lijkt zich niet te realiseren dat het de meerderheid kwijt is in de Eerste Kamer.” De coalitie kan echter ook steun zoeken bij GroenLinks of FVD.

Na grote lerarenstakingen trok het kabinet vorig jaar 700 miljoen euro extra uit voor het onderwijs. Net als vakbond PO in Actie vindt Asscher dat niet voldoende: „Een deel van het geld is naar vermindering van de werkdruk gegaan, maar veel is ook weggesijpeld.”