In Hongkong is het omstreden wetsvoorstel over uitlevering van verdachten aan China, na dagen van massale demonstraties, opgeschort. Dat heeft regeringsleider Carrie Lam zaterdag aangekondigd tijdens een persconferentie. Volgens Lam is de wet voorlopig van de baan, besprekingen over de wet gaan de komende tijd verder.
/s3/static.nrc.nl/inbeeld/files/2019/06/1206hnkg13.jpg)
„Vanwege onze tekortkomingen hebben we in Hongkong enorme conflicten veroorzaakt”, aldus Lam. „Veel mensen hebben we teleurgesteld en bedroefd. Ik was ook bedroefd en voelde spijt. We zullen oprecht en nederig kritiek accepteren en aan verbetering werken.”
Afgelopen week gingen tienduizenden mensen in de voormalige Britse kolonie de straat op om te demonstreren tegen de uitleveringswet. Hun vrees is dat andersdenkenden in Hongkong die het niet eens zijn met de Communistische Partij in China door deze wet straks vervolgd en uitgeleverd kunnen worden.
Angel uit protest
Het opschorten van de wet haalt de angel uit het voor komende zondag geplande protest. Toch gaat dat door. De demonstranten willen dat de wet volledig wordt ingetrokken en dat Lam opstapt.
Hongkong heeft sinds de afscheiding van het Verenigd Koninkrijk een speciale status binnen China onder de noemer: ‘één land, twee systemen’. De regio heeft een ander politiek systeem dan eenpartijstaat China, met een eigen bestuur, eigen begroting en eigen rechtssysteem. Beijing probeert echter zijn greep te versterken op Hongkong, waar burgerlijke vrijheden steeds meer onder druk komen te staan.
Woensdag kwam het tot een confrontatie tussen de autoriteiten en de demonstranten bij het parlement van de stad, waar een debat zou plaatsvinden over de nieuwe wet. Dat debat werd uitgesteld. De politie schoot met traangas en rubberkogels op de demonstranten. Er vielen in totaal zo’n tachtig gewonden, zowel onder de betogers als aan de kant van de politie.
Persbureau Reuters schrijft dat meerdere zakenmagnaten de afgelopen tijd hun kapitaal uit Hongkong hebben weggehaald vanwege het wetsvoorstel en de onrust in Hongkong. Dit zou hebben bijgedragen aan de beslissing van de Hongkongse regering het wetsvoorstel voorlopig op te schorten.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2019/06/data45899317-0a6fcb.jpg)