Nieuwe richtlijn straling zendmasten

5G-netwerk Sinds 1998 is norm voor stralingsblootstelling bij mobiele netwerken niet gewijzigd. Het is toeval dat dit gebeurt nu 5G er komt.

Voorafgaand aan de invoering van het nieuwe mobiele 5G-netwerk in Nederland, in 2020, worden komend najaar de richtlijnen voor stralingsinvloed van mobiele netwerken aangepast. Dat dat tegelijk gebeurt met de invoering van 5G is „toeval”, zegt Eric van Rongen, de Nederlandse ICNIRP-voorzitter.

De ICRIRP, de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, heeft de blootstellingslimieten voor het algemene publiek al sinds 1998 niet meer gewijzigd.

Duur meting wordt 30 minuten

Maar de commissie verandert nu wel de duur waarover deze blootstelling gemeten wordt, van 6 naar 30 minuten. In die langere tijd kan het effect beter worden gemeten, die tijd heeft het lichaam nodig om een stabiele temperatuur aan te nemen. Het enige wetenschappelijk bewezen effect van elektromagnetische velden van zendmasten en mobiele telefoons is een lichte temperatuursverhoging. De ICNIRP- richtlijnen worden in veel landen, ook buiten Europa, overgenomen als blootstellingsnorm. De blootstellingslimiet voor het algemene publiek is vastgesteld op 1/50ste van het vermogen dat nodig is om het lichaam met 1 graad Celcius op te warmen.

De frequentie die in de toekomst door 5G-netwerken gebruikt kan worden, 26 GHz, dringt overigens niet door de huid door. Daardoor warmt het lichaam niet of nauwelijks op. Maar ICNIRP telt bij het vaststellen van de blootstellingsnormen voortaan ook de opwarming van de huid mee.

Nederland neemt de blootstellingslimieten van ICNIRP dit jaar op in de Telecomwet. Dat de richtlijnen in september worden aangepast, net nu overal ter wereld 5G-frequenties worden geveild, is volgens Van Rongen een kwestie van toeval.

GroenLinks drong afgelopen voorjaar aan op onderzoek naar mogelijke gezondheidseffecten van 5G, maar staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat wees erop dat uit wetenschappelijk onderzoek geen permanente gezondheidsschade blijkt.

Weinig verschil frequenties 5G

Er doen veel verhalen de ronde over mogelijke gevaren van 5G, maar de frequenties verschillen nauwelijks bij wat er nu al gebruikt wordt voor datacommunicatie. Telecomfrequenties blijven ver weg van voor de mens gevaarlijke straling, zoals gamma- of röntgenstralen.

Slimme antennes

Het 5G-netwerk kan gebruik maken van slimme antennes die veeleisende gebruikers volgen met een bundel, om ze een extra snelle dataverbinding te bieden. Wetenschappers onderzoeken nu hoeveel straling deze zogeheten massive mimo-antennes – een netwerk van vele antennes op één locatie – in de praktijk genereren, voor zowel de grootverbruiker als de personen die in de buurt van iemands ‘hotspot’ staan.

5G ongezond? pagina W6-7