Na Nederland ook Canada door naar achtste finales WK

Canada won zaterdagavond met 2-0 van Nieuw-Zeeland en is door naar de volgende ronde van het WK. Eerder versloegen de Oranje vrouwen Kameroen met 3-1.

Ashley Lawrence van Canada (rechts) in duel met de Nieuw-Zeelandse Betsy Hassett.
Ashley Lawrence van Canada (rechts) in duel met de Nieuw-Zeelandse Betsy Hassett. Foto Emmanuel Foudrot/Reuters

Na Nederland is in poule E ook Canada door naar de achtste finales van het WK in Frankrijk. De Canadezen versloegen Nieuw-Zeeland zaterdagavond zonder veel moeite met 2-0. Door de eerdere winst op Kameroen (1-0) is Canada nu verzekerd van een plaats in de volgende ronde.

De eerste goal viel kort na rust: Jessie Fleming tikte in op aangeven van Nichelle Prince, na een knappe dribbel van die laatste over de linkerflank. Prince zelf tekende voor de tweede treffer. Na een kopbal van aanvoerder Christine Sinclair kaatste de pal terug van de paal en kon Prince makkelijk scoren. Door een beter doelsaldo leidt Canada voorlopig groep E. Donderdag treffen Nederland en Canada elkaar.

Nederland - Kameroen

Het Nederlands elftal bereikte eerder op de dag al de achtste finales. De Oranje vrouwen wonnen in het Noord-Franse Valenciennes met 3-1 van Kameroen.

Die wedstrijd begon slordig. Nederland leed veel balverlies, passes kwamen verkeerd aan. Vivianne Miedema opende de score in de 41ste minuut. Na een een-twee op de rechterflank zette Shanice van de Sanden de bal voor. Miedema stond vrij en kopte hard in.

Twee minuten later maakte Kameroen gelijk. Na een hoge bal die het strafschopgebied binnen stuiterde tastte keeper Sari van Veenendaal mis toen Gabrielle Aboudi Onguéné de bal doorkopte. Zij kon daarna eenvoudig scoren.

Na rust was Nederland gretiger. De vrouwen zetten meer druk en dat resulteerde al na drie minuten in de tweede goal voor Nederland. Kameroen werkte een voorzet verkeerd weg waarna de bal in de voeten van Dominique Bloodworth terecht kwam die simpel intikte. Miedema bepaalde de eindstand op 3-1. Na een korte solo kon zij net binnen het strafschopgebied laag binnenschieten. Het was haar zestigste goal als international. Daarmee is ze topscorer aller tijden voor de Nederlandse vrouwen.

Volgende wedstrijden

De volgende wedstrijd van Nederland is donderdag tegen Canada. Die draait alleen nog maar om de poulewinst. Kameroen speelt dan tegen Nieuw-Zeeland. Die wedstrijden worden allebei om 18.00 uur gespeeld.