Met één setje kleding op de vlucht

Foto
Foto Pedro Pardo/AFP

Wat opvalt als je Midden-Amerikaanse migranten in Mexico ontmoet, is hoe weinig bagage ze bij zich dragen op hun lange reis naar de Verenigde Staten. Wat kleding, toiletspullen, een handdoek en soms een warme deken: meer dragen de meeste Hondurezen, Guatemalteken en Salvadoranen vaak niet bij zich.

Het verklaart waarom een paar migranten in blote bast op deze dronefoto staan. Aangekomen in migrantendetentiecentrum Siglo XXI, in de zuidelijke Mexicaanse stad Tapachula, konden ze hun kleren wassen en legden die op het sportveld te drogen.

Er is nog iets dat veel migranten bij zich hebben: documenten die hun vluchtverhaal moeten staven. De dreigbrieven die ze hebben gekregen van de straatbendes waarvoor ze nu vluchten. Of het rapport waarin de lijkschouwer optekende hoe een naast familielid recent vermoord werd. Naast de man in het midden in rode korte broek, ligt een blauw mapje met papieren.

Zullen ze hem helpen de VS binnen te komen? Dat is de vraag nu Mexico onder grote druk van president Trump heeft beloofd meer migranten te weren. Hier aan de zuidgrens met Guatemala zal het duizenden gardisten mobiliseren. En mochten migranten toch de noordgrens met de VS bereiken, dan zullen ze de behandeling van hun Amerikaanse asielverzoek in Mexico moeten afwachten. Dat kan maanden duren. Was een setje kleding wel genoeg?