Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Een aantal lezers is de kluts kwijt. „Seksisme vonden we toch verkeerd?”, schrijft T. Luinge uit Amsterdam. Waarom „kliedert” NRC dan „ruim een pagina vol met seksistische kul over mannen” (‘Het temmen van de man’, 8/6). Het wegzetten van een groep „op basis van geslacht, of wat dan ook” is volgens deze lezer „simpelweg triest”.

Bart van den Hanenberg las het artikel over mannelijke stereotypen met „verbazing en enig ongemak” en vindt dat de krant met deze „eenzijdige berichtgeving” het „doorgeslagen gelijkheids- en diversiteitsdebat” voedt.

Eric van Dorsten wil kwijt dat mannen en vrouwen inderdaad „volkomen gelijkwaardig” zijn – ook als het gaat om „ongebreideld jachtgedrag”. In een brief met overtuigende seksuele details beschrijft hij hoe hij ten prooi viel aan de lusten van zijn docente retorica en de vrouwelijke baas van een marketingbedrijf. De „mal van stereotypie die in het artikel op de man wordt gelegd, past naadloos op die van de vrouw”.

Dan nog dit: mevrouw Thiadens-Heins uit Aerdenhout zag in de krant van dinsdag 11 juni de tekening van Ruben L. Oppenheimer en moest eerst twee uur kalm worden alvorens de redactie te mailen. Oppenheimer beeldt voormalig minister van Justitie Opstelten af als Vrouwe Justitia met het hoofd van Wilders gespietst op haar zwaard (Opstelten zou zich hebben bemoeid met het Wilders-proces). De tekening was geen oproep maar een aanklacht, maar om de PVV-leider zo af te beelden, „met zijn tong uit zijn mond, het bloed en dat zwaard dat doet denken aan radicale salafisten” is volgens haar „absoluut onvergeeflijk, laf en uiterst verachtelijk”.

Met seksisme heeft dit weinig te maken – al valt op dat onder de zes NRC-tekenaars die in deze bijlage reageren op een cartoonloze New York Times geen enkele vrouw zit.

chef Opinie