Brieven

Geef mij regels

Niemand vindt het raar als ik vertel dat ik na mijn examen een weekje op vakantie ben geweest naar Griekenland. Ook niet als ik erbij vertel dat ik met het vliegtuig ben gegaan. Ik heb me weleens afgevraagd waarom ik kies voor vliegen, terwijl ik precies weet hoeveel impact mijn reisje heeft op het klimaat. Ik zie op sociale media bijna dagelijks nieuws voorbijkomen over de zeespiegel die stijgt door smeltende ijskappen en hoe het extreme weer zorgt voor droogte en overstromingen.

Wat is dan de reden dat ik toch ga? Heel simpel: geld en gemak. Vliegen is dan wel milieubelastend, maar dat zie je niet terug in de prijs. Om duurzamer te leven heb ik regels nodig. Net zoals een slecht luisterende schoolklas gecorrigeerd moet worden door een docent, mag de overheid mij met eerlijke en duidelijke wetten stimuleren om voor het klimaat te kiezen. Wat mij betreft mag CO2-uitstoot belast worden en ik zie graag subsidies op duurzame alternatieven. Want als ik met de trein door subsidies sneller op mijn bestemming ben dan met de auto, laat ik de auto liever staan.

Sociale media stimuleren mij ook niet echt om minder te gaan vliegen. Mijn Instagram-feed staat vol met jaloersmakende vakantiefoto’s uit de hele wereld, van IJsland tot Indonesië. Hierdoor krijg ik soms het idee dat het normaal is om ‘even’ het vliegtuig te pakken voor een weekje vakantie. Alleen als het vliegticket een ‘eerlijke’ prijs zou hebben gehad, had ik misschien voor een andere bestemming gekozen. En ik denk dat ik niet de enige ben die door een prijsverhoging zou besluiten om dichter bij huis op vakantie te gaan. Daarom vraag ik aan Den Haag: mag vliegen alsjeblieft (flink) wat duurder worden?

Martina Goverts (17, Amstelveen)