Dumoulin start niet in zevende etappe Dauphiné

De 28-jarige renner van Sunweb heeft last van zijn knie. Bij een val in de Giro d’Italia schoot daar een metaalsplinter in.

„Het was een degelijke koersweek en het was goed wedstrijdritme op te doen”, zei Dumoulin.
„Het was een degelijke koersweek en het was goed wedstrijdritme op te doen”, zei Dumoulin. Foto Alessandro di Meo / EPA

Tom Dumoulin gaat deze zaterdag niet van start in de zevende etappe van Critérium du Dauphiné, meldt hij op Twitter. Hij heeft last van zijn knie. Bij een val, vorige maand in de Giro d’Italia, schoot daar een metaalsplinter in.

De ploegarts zei eerder in De Limburger dat de splinter „geen issue” is. Nu kiest Dumoulin toch voor rust. Hij laat in Nederland een scan van zijn knie maken en gaat dan op hoogtestage.

Dumoulin sprak tegenover Wielerflits van een „degelijke koersweek”: „Het was goed wedstrijdritme op te doen. Gisteren voelde ik me na de etappe vrij goed, maar ’s avonds begonnen de klachten op te spelen. Er is geen enkele reden om mijn knie te forceren, dus rust is een goede raadgever voordat ik op hoogtestage ga.” Net als het Critérium du Dauphiné is de hoogtestage een voorbereiding op de Tour de France, die op 6 juli in Brussel begint.

‘Tom doet de Tour’

Volgens zijn ploeg staat Dumoulin in juli gewoon aan de start. Deze week was hij er in het AD bezorgd over. „Als die knie niet verbetert, of ik de vorm die ik nu heb niet kan uitbreiden, dan heeft het voor mij niet zoveel zin”, zei de 28-jarige renner van Sunweb. Zijn ploeg reageerde daar direct op door te zeggen dat er „medisch gezien geen aanleiding is om deelname aan de Tour in twijfel te trekken.”

Eerder deze week kwam Chris Froome, viervoudig Tourwinnaar en tevens Dumoulins grootste rivaal, hard ten val tijdens de verkenning van de Dauphiné-tijdrit. Hij brak daarbij zijn rechterdijbeen, heup, elleboog en ribben. Zaterdag werd bekend dat Froome ook zijn nek heeft gebroken en dat hij in ieder geval nog zes weken in het ziekenhuis moet blijven. De operatie is goed verlopen, maar zijn sportieve toekomst is ongewis. Volgens zijn arts zal Froome minstens zes maanden niet aan wedstrijden deelnemen.