3.000 kilo cocaïne bestemd voor Nederland onderschept in Antwerpen

De drugs, ter waarde van zo’n 45 miljoen euro, zouden naar de regio Den Haag gaan.

Foto Sem van der Wal

De Belgische douane heeft in de haven van Antwerpen een grote partij cocaïne onderschept die voor de Nederlandse markt bestemd was. Meer dan 3.000 kilo cocaïne, ter waarde van zo’n 45 miljoen euro, is in beslag genomen, meldt de politie vrijdagavond.

De drugs zouden naar de regio Den Haag vervoerd worden. De Haagse recherche is daarom betrokken bij het onderzoek van de Belgische autoriteiten. Wie er achter de drugssmokkel zit is vooralsnog niet duidelijk. Ook is nog onbekend voor wie de drugs bestemd waren. Het onderzoek naar de vangst is nog in volle gang, er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Lees ook: Felle strijd tegen cocaïnebananen

Cocaïnesmokkel is een groeiend probleem in Nederland, en in Europa. Afgelopen jaar werd in de havens van Rotterdam en Antwerpen zo’n 70.000 kilo cocaïne onderschept. Dat was een record. De politie schat dat ongeveer een kwart van de drugs die in de havens aankomen worden gevonden. Naar schatting is een kilo cocaïne zo’n 15.000 euro euro waard.

Ook bleek onlangs uit een Europees drugsrapport dat 2017 een recordjaar was wat betreft drugsvangsten in Europa. In 2017 werden 104.000 partijen coke, samen zo’n 140 ton, in beslag genomen, een jaar eerder waren dat er nog 98.000 met een totaalgewicht van 71 ton.