Zwitserse vrouwen staken voor hoger loon en gelijkheid

Zwitserse vrouwen verdienen gemiddeld 20 procent minder dan mannen. Het is voor het eerst in 28 jaar tijd dat in het land een feministisch protest plaatsvindt.

"Sterrenmars van de Bernse cultuur", leest het spandoek.
"Sterrenmars van de Bernse cultuur", leest het spandoek. Foto Stefan Wermuth/AFP

Vrouwen uit alle windstreken van Zwitserland hebben vrijdag om 15.24 uur hun werk verlaten om te demonstreren tegen seksueel wangedrag en geweld en voor hogere lonen en meer gelijkheid. Het tijdstip is symbolisch. Volgens de organisatoren ligt het uurloon van mannen een stuk hoger, en hebben ze daardoor om 15.24 uur al evenveel verdiend als een vrouw in een hele dag.

De protesten begonnen al eerder op vrijdag in verschillende Zwitserse steden. In Lausanne verzamelden honderden demonstranten zich om middernacht bij een kathedraal om het protest in te luiden. Inmiddels zijn ook in steden als Zürich en Basel demonstranten te zien, velen gekleed in het paars.

Kort na het middaguur bezetten honderden demonstranten wegen naar het centraal station van Zürich met onder meer linten en winkelwagens. Het verkeer rondom het station was daardoor enkele uren verhinderd. Inmiddels is de blokkade opgeheven en zijn de demonstranten verder gelopen, zo meldt de omroep SRF.

Controles op gelijk loon

Zwitserse vrouwen verdienen gemiddeld 20 procent minder dan hun mannelijke landgenoten. Vorig jaar leek het parlement stappen te nemen om de kloof te verkleinen door een wet aan te nemen die loongelijkheidscontroles verplicht stelde, maar op het laatste moment werd deze flink afgezwakt.

Verschillende gemeenten ondertekenden vrijdag een verklaring voor gelijke behandeling, waaronder Collombey-Muraz in het zuidwestelijke kanton Wallis. Tot op heden hebben 73 gemeenten, 16 kantons (van de 26) en de Zwitserse overheid beloofd zich in te zetten voor gelijke beloningen tussen mannen en vrouwen, aldus SRF. Ook veel politici en oud-politici lopen mee met de staking, onder wie Ursula Mauch (Schweizer Politikerin). Zij werd in 1987 de eerste vrouwelijke fractieleider in het Zwitserse parlement.

Lees ook artikel over de situatie in Nederland: Verdienen mannen meer dan vrouwen?

28 jaar geleden

Historisch gezien is Zwitserland zeer conservatief. Pas in 1971 werd het stemrecht voor vrouwen ingevoerd in de eerste acht kantons. In het laatste kanton, het zeer conservatieve Appenzell Innerrhoden, mogen vrouwen zelfs pas sinds 1991 naar de stembus.

In dat jaar, nu 28 jaar geleden, gingen honderdduizenden vrouwen de straat op om zich uit te spreken tegen vrouwendiscriminatie. Dit leidde destijds tot de Sekse Gelijkheid-wet, die discriminatie en seksueel wangedrag op de werkvloer expliciet verbiedt. Het was tot vrijdag het laatste feministische protest in het land.