Zit Iran achter de aanslagen op twee olietankers?

Beschuldiging VS Teheran noemt bewering dat het verantwoordelijk is voor de aanslagen in Golf van Oman „ongefundeerd”.

Iran heeft de Amerikaanse beschuldiging dat het land achter de aanslagen op twee olietankers in de Golf van Oman zit, verworpen als „ongefundeerd”. Dat verklaarde de Iraanse delegatie bij de Verenigde Naties donderdag.

De Japanse eigenaar van een van de twee schepen zei vrijdag dat zijn bemanning een Iraans marineschip had waargenomen vlak voor de aanslag. Ook zouden zij „vliegende objecten” hebben gezien voorafgaande aan de explosies.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo gaf donderdag al Iran de schuld van de aanslagen. Naast het Japanse schip werd een Noorse olietanker getroffen door explosies. De precieze toedracht is nog altijd onduidelijk.

Pompeo leverde geen direct bewijs, maar schreef de beschuldiging toe aan inlichtingen, de gebruikte wapens, de expertise die nodig is om de operatie uit te voeren, en „recente, soortgelijke Iraanse aanvallen op de scheepvaart”. De VS hebben Iran of medestanders beschuldigd van een aanslag op vier olietankers voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten op 12 mei.

Het Amerikaanse Pentagon zegt te beschikken over videobeelden waarop Iraanse strijdkrachten een niet ontplofte mijn verwijderen van de zijkant van de Japanse tanker.

Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken maken de Amerikaanse beschuldigingen deel uit van „saboteerdiplomatie” van wat hij omschreef als een „B-Team”, bestaande uit onder anderen de Amerikaanse Veiligheidsadviseur Bolton.

De spanningen tussen Iran en de VS zijn opgelopen sinds president Trump de VS vorig jaar onttrok aan het nucleaire akkoord tussen Iran en een groep invloedrijke landen, bedoeld om de nucleaire ambities van Iran te beteugelen in ruil voor verlichting van economische sancties. (AP/Reuters)