Verenigde Staten

Docent verlaat Columbia Law School vanwege Netflix-serie

Central Park Five De serie When They See Us vertelt het verhaal van vijf jongens die onterecht werden veroordeeld voor de verkrachting van een vrouw.

Elizabeth Lederer stopt als docent aan de Columbia Law School na negatieve publiciteit die is ontstaan rond de Netflix-serie When They See Us. In die vierdelige miniserie van regisseur Ava DuVernay wordt het verhaal verteld van de Central Park Five, vijf jongens die het slachtoffer werden een van de bekendste gerechtelijke dwalingen in de geschiedenis van de VS. Lederer was hoofdaanklager in die zaak.

In een reactie zegt Lederer dat ze „vanwege de negatieve publiciteit rondom de miniserie” haar werk op de universiteit niet zal voortzetten. Wel blijft ze aanklager bij de politie in Manhattan, zo melden Amerikaanse media.

De zaak van de Central Park Five ging over vijf jongens die in 1989 ten onrechte werden veroordeeld voor het verkrachten van een witte vrouw in Central Park. De jongens, vier Afro-Amerikanen en een latino, waren destijds tussen de veertien en zestien jaar oud. Ze werden lange tijd verhoord en gemanipuleerd tot ze een bekentenis aflegden. Dit ondanks het feit dat ze alle vijf niet in de buurt van de locatie van de verkrachting waren toen die plaatsvond.

DNA-bewijs

Vier jongens van de Central Park Five kregen vijf tot zeven jaar cel in een jeugdgevangenis, de vijfde en oudste van het stel heeft langer dan twaalf jaar vastgezeten. In 2002 zorgde DNA-bewijs voor de arrestatie van de echte dader, een al eerder veroordeelde verkrachter. In 2014 kregen de vijf mannen een schadevergoeding van 41 miljoen dollar (ruim 35 miljoen euro).

Het verhaal in When They See Us wordt door acteurs nagespeeld en verteld vanuit het perspectief van de jongens. Door de serie is de discussie over de hele zaak weer volop op gang gekomen. Verscheidene organisaties hebben aandacht gevraagd voor de hoofdrolspelers in de zaak, en ze roepen hen op om hun huidige functies neer te leggen, zoals Elizabeth Lederer deed.

De serie heeft in Amerika „een pijnlijke maar belangrijke discussie over ras, discriminatie en de rechtspraak nieuw leven ingeblazen”, schrijft decaan Gilian Lester van de Columbia Law School in het bericht waarin ze Lederers vertrek meldt.

Een opvallend detail is de rol die de huidige Amerikaanse president Donald Trump destijds speelde. Enkele dagen na de verkrachting riep Trump, toen nog bekend als vastgoedmagnaat, in een paginagrote advertentie in de krant New York Daily News op tot de terugkeer van de doodstraf. Tijdens de presidentscampagne van 2016 werd Trump gevraagd naar zijn mening over de afloop van de zaak en de vrijspraak van de vijf. Hij zei toen overtuigd te zijn van de schuld van de vijf.