Toronto Raptors winnen historische NBA-titel

De Canadese ploeg versloeg in Oakland de Golden State Warriors. Het is de eerste keer in de basketbalcompetitie dat een team van buiten de VS de titel verovert.

Kawhi Leonard van de Toronto Raptors viert het kampioenschap van zijn team bij de finale van de NBA-competitie, donderdagnacht in Oakland, Californië. Ook ontving hij de onderscheiding voor meest waardevolle speler (MVP) uit handen van de 85-jarige oud-basketballer Bill Russell.
Kawhi Leonard van de Toronto Raptors viert het kampioenschap van zijn team bij de finale van de NBA-competitie, donderdagnacht in Oakland, Californië. Ook ontving hij de onderscheiding voor meest waardevolle speler (MVP) uit handen van de 85-jarige oud-basketballer Bill Russell. Foto Ezra Shaw / Getty Images / AFP

De Toronto Raptors hebben donderdagnacht het Noord-Amerikaanse basketbalkampioenschap gewonnen - het eerste team van buiten de Verenigde Staten dat de NBA-titel heeft veroverd in de geschiedenis van de competitie.

De Canadese ploeg versloeg in Oakland, Californië, de titelverdediger Golden State Warriors met 114 - 110, in de zesde wedstrijd van de finaleserie. De Raptors wonnen daarmee de best-of-seven serie met vier wedstrijden tegen twee.

Tijdens een spannende wedstrijd waarbij de voorsprong achttien keer wisselde en steeds maar enkele punten bedroeg, wisten de Raptors de Warriors nipt onder de duim te houden. Een late kans van de Warriors om opnieuw een voorsprong te nemen met minder dan tien seconden te gaan, bleef onbenut.

Lees ook: Het succes van de Raptors verenigt de Canadezen

Eerste keer in de finale

De Raptors, de enige Canadese ploeg in de dertig teams tellende National Basketball Association (NBA), stonden voor het eerst in de geschiedenis van de club in de finale van de basketbalcompetitie. De Warriors golden als favoriet, maar moesten sterspeler Kevin Durant missen wegens een blessure. Klay Thompson viel uit in de derde kwart van de wedstrijd.

In Toronto is uitbundig gereageerd op het kampioenschap van de plaatselijke club, die sinds 1995 deel uitmaakt van de competitie. Duizenden fans volgden de uitwedstrijd op grote schermen bij het thuisstadion van de Raptors, dat voor de gelegenheid werd omgedoopt tot ‘Jurassic Park’, en vierden luidruchtig feest toen de ploeg de titel binnenhaalde.

Twitter avatar CityNews CityNews Toronto This is what it looks like when the Toronto @raptors are crowned NBA champions for the first time in the team’s history https://t.co/svXZbwOHKy #WeTheNorth #NBAFinals #Toronto https://t.co/5eBCMTqZ2H

De Canadese miljoenenstad, die al jarenlang droog staat wat belangrijke sporttitels betreft, snakte naar een grote zege. Toronto draagt de Raptors op handen, ook al zijn de meeste spelers, zoals sterspeler Kyle Lowry, niet Canadees.

„Toronto, Canada, we brengen hem thuis”, zei Lowry nadat hij de Larry O’Brien Trophy, de kampioenschapsprijs van de competitie, in ontvangst had genomen.

Twitter avatar Raptors Toronto Raptors CANADA, THE @NBA TITLE IS YOURS! #WeTheNorth https://t.co/QaCvuX5bsK

Maar ook buiten Toronto viert heel Canada de overwinning in de basketbalcompetitie mee. Van Montreal tot Vancouver en van Halifax tot Calgary liep Canada de afgelopen weken warm voor de Raptors, het enige basketbalteam in een land met een universele passie voor ijshockey. Rivaliteit met Toronto op andere vlakken, waaronder het ijs, werd opzij gezet onder het motto „We the North”.

„Basketbal heeft de cirkel rond gemaakt in Canada”, zei het hoofd van de NBA, Adam Silver, bij de presentatie van de trofee. De sport is bedacht door een Canadees, James Naismith. „Uitgevonden door een Canadees, de eerste NBA-wedstrijd werd gespeeld in Toronto en nu het NBA-kampioenschap.”

Het kampioensduel was de laatste wedstrijd ooit in de Oracle Arena in Oakland. Na daar bijna een halve eeuw te hebben gespeeld, verhuizen de Golden State Warriors naar San Francisco. Aan de Baai van San Francisco wordt daar nog gewerkt aan hun nieuwe onderkomen, het Chase Center. Daarmee keert de zesvoudig NBA-kampioen terug naar de stad waar ze tot 1971 speelden, toen nog als de San Francisco Warriors.