Sterk schild vangt rake klappen op

Beeld van de week Bidsprinkhaankreeften verdedigen zich met hun staart.

Foto University of California/Roy Caldwell

Als twee bidsprinkhaankreeften met elkaar vechten, verdedigen ze zich tegen de sterke voorpoten van hun tegenstander met hun staart. Aan het einde daarvan zit het ‘telson’, een soort schild waarmee ze effectief klappen kunnen opvangen. Om te onderzoeken hoe zo’n telson zo stevig komt, bestudeerden biologen van de Universiteit van Californië twee soorten bidsprinkhaankreeften: Odontodactylus scyllarus en Lysiosquillina maculata. Die eerste is veel agressiever én heeft een beter beschermend telson. Het verschil blijkt vooral te zitten in de structuur: de buitenzijde van het schild van Odontodactylus scyllarus is voorzien van ribbels die voor extra stijfheid zorgen, terwijl de binnenzijde een wenteltrapstrctuur heeft die barstjes voorkomt en flinke hoeveelheden energie kan absorberen. De onderzoekers werkten zowel met computermodellen als met 3D-geprinte replica’s. In de toekomst hopen ze de informatie onder meer te gebruiken om autodaken sterker te maken.