Italië en Engeland door naar achtste finales, Japan wint van Schotland

Italië was met 5-0 te sterk voor Jamaica, Engeland won met 1-0 van Argentinië. Japan versloeg Schotland met 2-1.

De Engelse Jodie Taylor viert het eerste goal met Beth Mead.
De Engelse Jodie Taylor viert het eerste goal met Beth Mead. Foto Phil Noble/Reuters

Engeland en Italië zijn door naar de achtste finales van het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk. Engeland speelde vrijdagavond een levendige wedstrijd tegen Argentinië (Groep D) in het Stade Océane, in Le Havre. De Engelse vrouwen wisten het Zuid-Amerikaanse land te verslaan met 1-0, en wonnen daarmee hun tweede duel in de groepsfase.

Na de eerste helft stond het nog 0-0, wel kregen beide teams een gele kaart. In de 61ste minuut wist Jodie Taylor het tij te keren, zij maakte de eerste treffer na een voorzet van Beth Mead. Het lukte Argentinië ondanks één schot op het doel niet meer terug te slaan. Engeland staat nu bovenaan in Groep D, Japan en Argentinië maken beide nog kans op een plek in de tweede ronde.

Italië door na ruime zege

De Italiaanse vrouwen waren vrijdagavond met afstand te sterk voor het Jamaicaanse team. In het Stade Auguste-Delaune II in Reims versloeg Italië het Caribische land met 5-0 en plaatse zich daarmee voor de achtste finales.

Al in de twaalfde minuut maakte Italië de eerste treffer; Cristiana Girelli benutte een strafschop. Nog geen kwartier later scoorde de middenvelder opnieuw, nu geassisteerd door Manuela Giugliano. In de tweede helft lukte het Jamaica niet om de achterstand in te lopen. Aan de start van de tweede helft scoorde Girelli het derde doelpunt, gevolgd door een vierde en vijfde van Aurora Galli in de 71ste en 81ste minuut. Treffers aan Jamaicaanse zijde bleven uit.

Italië staat nu bovenaan in Groep C na twee gewonnen duels, gevolgd door Brazilië en Australië die beide een wedstrijd wonnen en een verloren. Jamaica verloor beide wedstrijden.

Japan en Schotland in Rennes

In Groep D won Japan eerder op de dag zijn tweede wedstrijd. In Rennes versloeg de finalist van de vorige editie Schotland met 2-1.

De Japanse doelpunten vielen in de eerste helft. Na 23 minuten werd het 1-0 door Mana Iwabuchi, op aangeven van Jun Endo. Yuika Sugasawa maakte er in de 37e minuut 2-0 van, zij scoorde uit een strafschop. Enkele minuten voor tijd werd het nog even spannend, nadat Lana Clelland met een schot van afstand voor de 2-1 had gezorgd. (ANP/NRC)