Rat met ninjaskills

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit. Deze week: de woestijnkangoeroegoffer.

Woestijnkangoeroegoffer.
Woestijnkangoeroegoffer. Foto Yasser Badr/Beenthere

Ze kunnen maanden toe zonder te drinken: woestijnkangoeroegoffers krijgen al voldoende vocht binnen via de plantenzaden die ze eten.

Water uit de uitgeademde lucht kan in hun extra lange neusholte weer worden teruggewonnen, waardoor ze minder water verliezen. Bovendien plassen ze nauwelijks: heel af en toe persen ze er een druppeltje hypergeconcentreerde urine uit.

Maar hoe indrukwekkend de vochthuishouding van deze woestijnbewoners ook is, hun échte skills komen naar boven wanneer ze een belager treffen. ’s Nachts verlaten ze hun holen om op voedseljacht te gaan, en dan kan er soms een slang op de loer liggen. Arme slang, want in zo’n geval laat de ninja-rat zien hoe hij aan zijn bijnaam komt: kijk op www.ninjarat.org voor filmpjes.