‘OM opent strafzaak tegen MH17-verdachten’

Volgens RTL Nieuws en de NOS opent het OM een strafzaak tegen MH17-verdachten. De namen van de verdachten worden vermoedelijk woensdag bekendgemaakt.

Een gewapende pro-Russische separatist staat op een deel van het neergestorte vliegtuig MH17.
Een gewapende pro-Russische separatist staat op een deel van het neergestorte vliegtuig MH17. Foto Maxim Zmeyev/Reuters

Het Openbaar Ministerie opent een strafzaak tegen een aantal MH17-verdachten. Dat melden RTL Nieuws en de NOS vrijdag. Het Joint Investigation Team (JIT), dat strafrechtelijk onderzoek doet naar het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne in 2014, zal dit volgens de media woensdag bekendmaken. Het OM wil het nieuws niet bevestigen en stelt dat de berichtgeving „speculatief” is.

Woensdag om 13.00 uur zal het JIT nieuwe bevindingen presenteren. Verwacht wordt dat het onderzoeksteam namen van verdachten bekend gaat maken. Eerder publiceerde onderzoeksplatform Bellingcat al de namen van twee hooggeplaatste Russische militairen die betrokken zouden zijn geweest bij de ramp. Bellingcat heeft gezegd meer namen naar buiten te gaan brengen, deze zijn al gedeeld met het JIT. De persconferentie in Nieuwegein wordt woensdag voorafgegaan door een besloten bijeenkomst met de nabestaanden.

Het JIT is een samenwerking tussen Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne. Volgens het onderzoeksteam staat vast dat MH17 werd neergeschoten met een Buk-raket, die afkomstig is van de 53ste Brigade uit Koersk, onderdeel van de Russische krijgsmacht. Het team concludeerde dit na bestudering van foto’s en filmpjes op sociale media, en satellietbeelden waarop de reis van de raketinstallatie was te zien.

‘Rusland verantwoordelijk’

Nederland en Australië houden Rusland verantwoordelijk voor het neerhalen van het passagiersvliegtuig. De Maleisische premier twijfelt hieraan, omdat volgens hem niet bewezen is dat Russische militairen de raket gelanceerd hebben. Premier Mahathir Mohammad noemde het JIT-onderzoek afgelopen maand niet neutraal. Hij zei dat geprobeerd werd „de Russen de schuld in de schoenen te schuiven”.

Bij het neerstorten van MH17 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het vliegtuig was van Malaysia Airlines, steeg op in Amsterdam en was onderweg naar Kuala Lumpur.