Nederlandse baggeraar Boskalis gaat tankers Golf van Oman bergen

Donderdag werden een Noorse en een Japanse tanker vermoedelijk aangevallen. Boskalis heeft de opdracht gekregen de schepen en hun lading te bergen.

Een van de tankers in de Golf van Oman.
Een van de tankers in de Golf van Oman. Foto ISNA/Reuters

De Nederlandse maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis gaat de twee beschadigde tankers in de Golf van Oman bergen. Het bedrijf heeft deze vrijdag bekendgemaakt dat de verzekeraars van de schepen deze opdracht aan Boskalis hebben toegewezen. Donderdag werden een Japanse en een Noorse tanker vermoedelijk aangevallen in de Straat van Hormuz.

De tankers vervoerden nafta (koolwaterstof) en methanol. Boskalis wordt ook verantwoordelijk voor de berging van de lading van de schepen. Volgens het bedrijf verkeert de Noorse tanker ‘Front Altair’ in zorgelijke toestand. Op het schip brak na de vermoedelijke aanval een brand uit en de tanker raakte op drift.

De Japanse tanker, genaamd Kokuka Couragous, zou in stabiele toestand verkeren. Het schip wordt momenteel weggesleept naar een haven in de Golfregio. De bemanningen van beide schepen zijn donderdag geëvacueerd en veilig.

De vermoedelijk aanvallen op de tankers hebben tot spanningen geleid in de Golfregio. Volgens de Verenigde Staten zit Iran achter de aanvallen. Een opvarende van de Kokuka Courageous zou een Iraans marineschip hebben waargenomen. Het islamitische land stelt dat de beschuldiging ongefundeerd is. Vrijdag maakte het bekend experts naar de Noorse tanker te sturen, om te kijken of de crew kan terugkeren.

De Europese Unie heeft vrijdag opgeroepen tot „maximale terughoudendheid” en het wegblijven van provocaties in de kwestie. De EU doet onderzoek naar wat er precies gebeurd is. „We hebben meermaals gezegd dat de regio geen behoefte heeft aan verder escalatie, spanningen en destabilisering.”