In beeld

Meisjes op Kameroense voetbalschool vechten tegen vooroordelen

In Kameroen zien velen voetbal vooralsnog als een sport voor mannen. Maar daar lijkt verandering in te komen. Talentvolle Kameroense voetbalsters kunnen sinds dit jaar terecht bij de Rails Foot Academy (RFA) in de hoofdstad Yaoundé. De eerste voetbalschool voor vrouwen is een idee van Gaelle Enganamouit, sterspeelster van de 'Ontembare Leeuwinnen' die zaterdag speelden tegen Nederland op het WK in Frankrijk. Zo'n 70 meisjes worden op de RFA opgeleid om hun land te vertegenwoordigen op het WK 2023.
Een van de meisjes op de Rails Foot Academy (RAF) is Gaelle Dule Asheri (17). Vroeger trainde ze mee met jongensteams en moest ze bij bepaalde oefeningen toekijken, omdat ze daar als meisje 'te fragiel' voor zou zijn. "Hier moet ik juist zware oefeningen doen, zodat ik beter word."
Zohra Bensemra/Reuters
De voetbalschool in hoofdstad Yaoundé is een idee van Gaelle Enganamouit, de sterspeelster van de Kameroense vrouwenploeg. Zaterdag staan Kameroen en Nederland tegenover elkaar op het WK in Frankrijk. Een wedstrijd tussen de 'Ontembare Leeuwinnen' en de 'Oranje Leeuwinnen'.
Zohra Bensemra/Reuters
Voetbal wordt in Kameroen voornamelijk gezien als sport voor mannen en jongens. Volgens Enganamouit, zelf opgegroeid in Yaoundé, is het belangrijk dat ook vrouwen en meisjes een eigen plek hebben om te trainen.
Zohra Bensemra/Reuters
De meeste meisjes op de academie komen uit arme gezinnen. Van de RFA krijgen ze kleding, schoenen en begeleiding van trainers en coaches.
Zohra Bensemra/Reuters
Gaelle is twee keer per week op de RAF te vinden. Doordeweeks krijgt ze les op de middelbare school, waar ze binnenkort begint aan haar eindexamens. Elke woensdagmiddag en zaterdagochtend verruilt ze haar schooluniform voor haar voetbaltenue.
Zohra Bensemra/Reuters
Gaelles ouders stonden niet te springen toen ze werd uitgenodigd voor de voetbalacademie. Ze waren bang haar te verliezen aan 'een mannensport'.
Zohra Bensemra/Reuters
De Kameroense voetbalschool biedt inmiddels plaats aan 70 talentvolle voetbalsters. De vrouwen oefenen voornamelijk tegen jongensteams.
Zohra Bensemra/Reuters
Voordat Gaelle werd toegelaten op de academie speelde ze als enige meisje in het buurtteam, met haar neefjes en buurjongens.
Zohra Bensemra/Reuters
Tijdens wedstrijden gebruikten de teams grote stenen als doelpalen en hielden ze met krijt de stand bij op de muren.
Zohra Bensemra/Reuters
Ook Ida Pouadjeu is een voetbalster van de Rail Foot Academy. Ze doet haar best om te worden als haar grote voorbeeld Gaelle Enganamouit en baalt van de vooroordelen die mensen hebben over vrouwenvoetbal. "Ik train elke dag hard om hun ongelijk te bewijzen."
Zohra Bensemra/Reuters
De voetbalsters van de academie krijgen training van professionele coaches, die hen klaarstomen om de volgende generatie voetbalvrouwen van Kameroen te worden.
Zohra Bensemra/Reuters
De Rail Foot Academy dankt haar naam aan de treinrails die de speelvelden omringen.
Zohra Bensemra/Reuters
De voetbalschool in Kameroen is een van de voorbeelden van de groeiende interesse in vrouwenvoetbal wereldwijd. De FIFA hoopt miljarden kijkers te trekken met het WK voetbal in Frankrijk. Kameroen is een van de drie Afrikaanse landen die deelneemt aan het toernooi.
Zohra Bensemra/Reuters