‘Kolenfonds’

Kabinet stelt 22 mln beschikbaar voor werknemers kolencentrales

Er komt een ‘kolenfonds’ met 22 miljoen euro om werknemers van kolencentrales aan nieuw werk te helpen, wanneer deze door milieumaatregelen moeten sluiten. Dat meldden ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) donderdagavond aan de Kamer. Uit het fonds moet begeleiding naar nieuw werk worden betaald, en om- en bijscholing van de kolencentralemedewerkers. Tussen de 370 en 1.005 mensen zullen hun baan verliezen door het sluiten van de kolencentrales, blijkt uit een analyse in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. In januari 2020 sluit de Hemwegcentrale als eerste. Nederland sluit de centrales om de CO2₂-uitstoot terug te dringen. Er zijn nog vier actieve kolencentrales. (NRC)