Iran verwerpt Amerikaanse beschuldiging olietankers

De bewering van de VS dat Iran verantwoordelijk was voor de aanslagen op twee olietankers in de Golf van Oman is „ongefundeerd”, aldus de Iraanse missie bij de VN.

Een aangevallen olietanker in de golf van Oman op donderdag.
Een aangevallen olietanker in de golf van Oman op donderdag. Foto Reuters

Iran heeft de Amerikaanse beschuldiging dat het land achter aanslagen op twee olietankers in de Golf van Oman zit, met kracht verworpen als „ongefundeerd”. Dat heeft de Iraanse delegatie bij de Verenigde Naties donderdag verklaard, meldt Reuters.

„Iran wijst de ongefundeerde Amerikaanse bewering met betrekking tot de incidenten met de olietankers van 13 juni categorisch af en veroordeelt haar in de sterkst mogelijke bewoordingen”, aldus de Iraanse missie bij de VN in een verklaring.

Lees ook: Internationale gemeenschap roept op tot de-escalatie na incident tankers

De eigenaar van de Japanse tanker Kokuka Courageous ,een van de twee getroffen schepen, zei vrijdag tegen persbureau AP dat zijn bemanning
een Iraans marineschip had waargenomen vlak voor de aanslag. Ook zouden zij „vliegende objecten” hebben gezien voorafgaand aan de explosies.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaf donderdag al Iran de schuld van de aanslagen op de twee olietankers. Naast de Kokuka Courageous werd de Noorse Front Altair getroffen door explosies. De precieze toedracht is nog altijd onduidelijk.

„In de perceptie van de Amerikaanse regering is de Islamitische Republiek Iran verantwoordelijk voor de aanvallen in de Golf van Oman”, aldus Pompeo. Hij leverde geen direct bewijs, maar schreef de beschuldiging toe aan inlichtingen, de gebruikte wapens, de expertise die nodig is om de operatie uit te voeren, en ”recente soortgelijke Iraanse aanvallen op de scheepvaart”. De VS hebben Iran of medestanders beschuldigd van een aanslag op vier olietankers voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten op 12 mei.

Videobeelden

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt bovendien te beschikken over videobeelden waarop Iraanse strijdkrachten een niet ontplofte mijn verwijderen van de zijkant van de Japanse tanker.

Maar volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif maken de Amerikaanse beschuldigingen deel uit van „saboteerdiplomatie” van wat hij omschreef als een ‘B-Team”, bestaande uit onder anderen de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton.

Twitter avatar JZarif Javad Zarif That the US immediately jumped to make allegations against Iran—w/o a shred of factual or circumstantial evidence—only makes it abundantly clear that the #B_Team is moving to a #PlanB: Sabotage diplomacy—including by @AbeShinzo—and cover up its #EconomicTerrorism against Iran.

Spanningen tussen Iran en de VS zijn opgelopen sinds president Donald Trump de Verenigde Staten vorig jaar onttrok aan het nucleaire akkoord tussen Iran en een groep invloedrijke landen, bedoeld om de nucleaire ambities van Iran te beteugelen in ruil voor verlichting van economische sancties.