Inval wegens mestfraude bij bedrijf in de buurt van Zwolle

Mestfraude

In de omgeving van Zwolle heeft de politie donderdag vier mannen aangehouden die verdacht worden van het faciliteren van mestfraude bij tientallen boeren. Ook zijn in samenwerking met toezichthouder NVWA twee bedrijfspanden en een woning doorzocht in die streek. Daarbij is administratie in beslag genomen. Bronnen melden tegenover NRC dat het om werknemers gaat van mesthandelbedrijf Jan Bakker, met hoofdkantoor in Hattemerbroek. Justitie noemt de naam niet.

Boeren die te veel mest produceerden, werden door de verdachten geholpen door hen het overschot alleen op papier af te laten voeren, is de verdenking.

Ook worden de werknemers van Jan Bakker verdacht van afvalfraude. Zij zouden documenten hebben opgesteld waaruit leek of afvalwater afkomstig van verwerkingsbedrijven van uien en groenten naar een biogasinstallatie ging. In werkelijkheid ging het water elders. Een derde verdenking is dat de mannen mest die afkomstig was van verschillende dieren op papier noteerden als mest van vleesvarkens.

In Nederland is mestfraude wijdverbreid. Eind 2017 onthulde NRC dat tweederde van de belangrijke mestondernemers in Oost-Brabant en Noord-Limburg is veroordeeld, beboet of verdacht door toezichthouder NVWA of het OM. De laatste jaren zijn meerdere invallen gedaan bij mestbedrijven in het zuiden van het land.