‘Een betrapt momentje van de koningin’

Anne Geluk wint met ‘Tranen van Geluk’ zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs van mei, met als thema ‘Nederland feest’.

Anne Geluk

Anne Geluk was blij verrast: vorige week won ze met de foto van haar dochter Sarah die getroost wordt door koningin Máxima al de publieksprijs van de maand mei, en deze week werd diezelfde foto ook nog eens bekroond met de vakjuryprijs. Het is een primeur: nooit eerder in de geschiedenis van de fotowedstrijd werden beide prijzen voor dezelfde foto uitgereikt.

Fotograaf Kees van de Veen zei het al toen hij halverwege vorige maand een professionele blik op de inzendingen wierp: „Deze foto zou iedere fotograaf die erbij is geweest gemaakt willen hebben.” Aan het eind van de maand was ook de vakjury het erover eens: „Zo’n bijzonder moment, van zo dichtbij, dat is voor een persfotograaf bijna niet te krijgen. Dit gaat buiten het protocol om. Je ziet de moederschap van Máxima; een betrapt momentje van de koningin.”

Tegenwoordig heeft iedereen een camera op zijn telefoon, dus dan kunnen dit soort momenten ook zomaar vastgelegd worden, stelde de jury vast. Maar het blijft een lucky shot, zegt winnares Anne Geluk over haar foto, die in binnen- en buitenlandse media terechtkwam. Het was voornamelijk een kwestie van snel handelen. „Ik had geen tijd om na te denken over compositie of kleur. Ik stond daar en ving toevallig het juiste moment.”

Vorstelijke handdrukken

Vorige week vertelde Geluk al hoe ze op Koningsdag in Amersfoort met het hele gezin kou en regen getrotseerd hadden om een blik van de koninklijke familie op te vangen. Uiteindelijk werd hun geduld meer dan rijkelijk beloond met vorstelijke handdrukken en heel veel selfies met prinsen en prinsessen. Nee, geen selfies van Anne Geluk, daar houdt zij niet van. „Ik maak liever foto’s van anderen.”

Of beter nog: foto’s van de natuur. „Ik vind het heerlijk om met een camera op pad te gaan.” Die richt ze dan vooral op de kleine dingen die ze tegenkomt: paddestoelen, bloemen, diertjes… „Als je een camera bij je hebt, kijk je toch met andere ogen naar je omgeving.” En wat ze dan ziet, kan haar telkens weer verbazen. „We wonen gewoon in een supermooi land.” Daarbij geeft fotograferen haar innerlijke rust. „Het werkt voor mij heel ontspannend om soms letterlijk even stil te staan en aandacht te hebben voor het nu.”

Mooie stimulans

Nu ze twee keer de hoofdprijs heeft gewonnen, is dat een mooie stimulans om weer wat meer tijd aan de fotografie te besteden. „Ik kan niet wachten om de nieuwe camera’s te gaan ontdekken.” Al verwacht ze niet dat ze de foto van haar dochter Sarah met Máxima ooit zal kunnen overtreffen. „Zelfs al komen we de koningin nog een keer tegen, dan maak je nooit meer zo’n foto. Dit was zo spontaan, zo veelzeggend. Dit was uniek.”

Wat er verder met de foto van Sarah gebeurt? „Die gaan we uitvergroten en op haar slaapkamer hangen. Dan kan ze daar nog heel vaak naar kijken.” En al die selfies die haar andere kinderen gemaakt hebben? „Daar gaan we een apart album van maken. We hebben er echt zoveel, we kunnen kwartetten met alle leden van het Koninklijk Huis.”