In beeld

Dit zijn de winnaars van de NRC Fotowedstrijd van mei

Voor het eerste wint een foto zowel de jury- als de publieksprijs. De foto 'Tranen van Geluk' van Anne Geluk wint beide prijzen van mei, met als thema ‘Nederland feest’. „Bijzonder moment dat als persfotograaf van zo dichtbij niet te krijgen is”, luidde het jurycommentaar bij de winnende foto. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
De winnende foto: Tranen van Geluk - De jury: "Bijzonder moment dat als persfotograaf van zo dichtbij niet te krijgen is. Doordat iedereen mobiel foto’s kan maken, komen dit soort momenten ook in een keer omhoog. Foto gaat buiten het protocol om. Je ziet Maxima haar moederschap, een betrapt moment van de koningin."
Anne Geluk
2. Feest van het zuiden - "Je zal maar in de trein zitten en die hele fanfare in je coupe krijgen. In hun eigen carnavaleske wereld is het heel gewoon om er zo bij te zijn maar in de echte wereld zijn toch vreemde vogels."
Tom de Cock
3. Carnaval - "Je vraagt je af of de man onderdeel is van het feest of dat hij even iets gaat halen. Elk jurylid heeft zijn eigen verhaal bij deze foto. Oer-Hollands."
George Meijers
4. "Poëzie in carnavalsland. Mooie compositie. Waar is het feestje, hier is het feestje."
Theo Poolen
5. Dutch wedding - "De vreugde spat er vanaf. Fotograaf zit er mooi dicht op."
Carla Kogelman
6. "De neus en de buik zeggen alles. Het moment vlak voor een optreden. Mooi portret van een eenzame clown."
Nico Beckers
7. "Een verjaardagsfeestje waarbij de jonge jarige schrikt van alle aandacht, zoals vaak gebeurt. Een mooi huiselijk tafereel."
C. Debaugnies
8. "Fotografisch niet heel sterk maar wel een mooi moment van een nachtelijke escapade."
Tomás Lebreiro
9. Sweet sixteen - "Jongerenfeestje anno 2019 met selfies en ijsjes."
Rik Van den Hurk
10. Carnaval in 't Paerehat in Zeeland - "Kleurige foto waarbij het overduidelijk is dat het hele dorp mee feest en waar originaliteit boventoon voert."
Hanneke van der Warf