Brieven

Brieven nrc.next 14/6/2019

Zorg

Het tekort is al te groot

Voor de zoveelste keer bewijst de politiek mijlenver van de praktijk te staan als het aankomt op de zorg (Zo veel ervaring, toch terug naar school, 7/6). Verpleegkundigen met jarenlange ervaring moeten terug naar school, ook al is nu al een schreeuwend tekort aan handen aan het bed. Hoe moet het als onze collega’s geschoold gaan worden? Nog minder ‘poppetjes’ op de afdeling. Alleen al bij eerstehulpposten in Noord-Holland en Flevoland werd vorig jaar 5.600 keer een stop afkondigd omdat, mede door personeelstekort, de zorg niet gewaarborgd kon worden (Spoed? Rij maar naar een ander ziekenhuis, 12/6). Er is een toename van extreme agressie in de zorg doordat er op de ggz bezuinigd moest worden. Er is een toename van oudere patiënten met een gecompliceerde ziektegeschiedenis, doordat men in Den Haag vond dat men langer thuis moest blijven wonen. Waardeer juist de verpleegkundigen met hun enorme ervaring en zorg dat ze optimaal kunnen functioneren door goed werkgeverschap. Luister eens naar de geluiden van de werkvloer. Zorg voor een cao waar de verpleegkundigen zich in kunnen vinden. Den Haag, kom uit je ivoren toren en doe eindelijk eens iets zinnigs voor de mensen die zo hard werken in de gezondheidszorg.


verpleegkundige

Film

Gruwelijke geluiden

Films, zoals Making Waves: The Art of Cinematic Sound, over geluiden in films blijven interessant (De geluidsmens is onbegrepen in Hollywood, 12/6). Toch begrijp ik niet dat een van de allerbeste films over het maken van geluid verpakt in een goed verhaal, Berberian Sound Studio van Peter Strickland uit 2012, niet eens genoemd wordt. Ook in deze film wordt duidelijk dat het maken van de gruwelijkste geluiden begint met een bezoek aan de groenteboer. Echte aanrader voor wie van filmgeluiden houdt.

De man moet beter

Laat maar uitsterven

De reeks Moet de man beter? (8/6) bekijkt niet de mogelijkheden die we tegenwoordig hebben om de problemen die mannen veroorzaken écht op te lossen. Dat die problemen al eeuwenlang letterlijk wereldschokkend zijn, hoef ik hier niet te herhalen. We moeten rigoureus te werk gaan en de man laten uitsterven. Dit doen we als volgt: we laten alleen nog vrouwen geboren worden. Er is zát ingevroren sperma. En de wetenschap zal ondertussen toch wel zover zijn dat er alleen nog maar vrouwelijke foeten ontstaan. Vrouwen kunnen prima van elkaar houden en stel je eens voor hoe anders de eerste pagina’s van de kranten eruitzien.

Correcties/aanvullingen

Ed van der Elsken

Tijdens de eindredactie is in het artikel Het leven is nou eenmaal ook in kleur (13/6, p. C20) over de kleurenfoto’s van Ed van der Elsken het woordje ‘Rotterdamse’ toegevoegd voor de dijk waar de schimmel toesloeg. Het gebeurde echter op de Edamse dijk waar hij woonde.

GP Canada

In Strijd tussen de regels en geest van de sport (13/6, p. S6/7) stond dat Kimi Räikkönen de laatste coureur was van wie de zege na de race werd afgenomen. Dat klopt niet. Het overkwam Lewis Hamilton in 2008 na de Grand Prix van België nog; hij was het recentste geval.

AIVD

In het artikel ‘Tientallen journalisten werken voor de AIVD’ (NRC Checkt, 12/6, p. 6) staat dat een NOS-correspondent werd gechanteerd door veiligheidsdienst MIVD met een voorval uit het verleden. Dat voorval betrof het feit dat de journalist informatie van een MIVD-medewerker had ontvangen. Daarmee werd hij onder druk gezet.

Smashing Pumpkins

In ‘Smashing Pumpkins’ soms te hard en te lomp (13/6, p. C21) stond dat het nummer 'Bullet with Butterfly Wings' uit 1997 komt. Dat moet 1995 zijn.

Hudson’s Bay

In het commentaar Roekeloze gok draagt bij aan verschraling van binnensteden (13/6, p. 17) werd een filiaal van Hudson’s Bay in Eindhoven gesitueerd. In deze stad is geen filiaal van de warenhuisketen.