WikiLeaks

Verenigd Koninkrijk keurt Amerikaans uitleveringsverzoek Assange goed

De Britse regering heeft woensdag het uitleveringsverzoek van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de VS goedgekeurd. Hij wordt er verdacht van het uitvoeren van computerhacks en spionage. Het verzoek moet nog wel worden goedgekeurd door een rechter. Dat zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Sajid Javid, donderdag in het Britse Radio 4-programma Today.

„Hij zit terecht achter de tralies”, aldus minister Javid. „Het besluit is uiteindelijk aan de rechter, maar er is een belangrijke rol weggelegd voor de minister van Binnenlandse Zaken. Ik wil altijd dat er recht gesproken wordt, en er ligt een uitleveringsverzoek dat ik heb ondertekend.”

De zitting is vrijdag. Assanges advocaten kondigden aan in hoger beroep te gaan als de rechtbank het uitleveringsverzoek bekrachtigt. Verwacht wordt dat de zaak lang duurt. Mogelijk procedeert Assange door tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Australiër Assange zat sinds 2012 ondergedoken in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. In april werd hij gearresteerd, hij zit vast in het VK. (NRC)