Wielrennen

Chris Froome mist Tour de France door val in tijdrit

Chris Froome start niet in de Tour de France, dat bevestigt zijn manager. De Brit kwam woensdag ten val tijdens de verkenning van het tijdritparcours van de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné. Zijn ploeg Ineos meldde woensdag dat hij na een korte behandeling ter plekke werd afgevoerd naar het ziekenhuis en die dag niet meer zou rijden.

Vermoedelijk heeft de wielrenner een dijbeen gebroken, meldt het persbureau AFP. Manager Dave Brailsford spreekt over een „ernstig ongeluk”. Verder denkt de Brailsford dat het „redelijk lang zal duren” voor Froome weer kan wielrennen. Hij viel tijdens een afdaling en raakte een muur. Na de val had hij minutenlang moeite met praten.

Froome is viervoudig winnaar van de op 6 juli beginnende Tour de France. Froome hoopte te winnen om toe te kunnen treden tot de groep renners die vijf Touroverwinningen op hun naam hebben staan. Te weten: de Belg Eddy Merckx, de Fransmannen Bernard Hinault en Jacques Anquetil en de Spanjaard Miguel Indurain.

Al jaren bereidt de Brit zich voor op de Tour door het Critérium du Dauphiné te rijden. In 2013, 2015 en 2016 won hij zowel deze meerdaagse wielerwedstrijd als de Tour. Enige uitzondering op die dubbelzeges is 2017, waarin Froome alleen de Tour won. (NRC)