VS sturen duizend extra militairen naar Polen

Polen had verzocht om militaire versterking vanuit de Verenigde Staten vanwege toegenomen spanningen met Rusland.

De Poolse President Andrzej Duda en zijn vrouw Agata Kornhauser-Duda luisteren naar de Amerikaanse president Donald Trump (buiten beeld) in het Witte Huis in Washington
De Poolse President Andrzej Duda en zijn vrouw Agata Kornhauser-Duda luisteren naar de Amerikaanse president Donald Trump (buiten beeld) in het Witte Huis in Washington Foto Zach Gibson/EPA

De Verenigde Staten sturen duizend extra militairen naar Polen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump woensdag toegezegd, op verzoek van de Poolse president Andrzej Duda, meldt persbureau Reuters. De twee landen tekenden in Washington een gezamenlijke verklaring waarin ze hun militaire samenwerking onderstrepen. Duda benadrukte dat versterking nodig is vanwege spanningen met Rusland. In Polen zijn al 4.500 Amerikaanse militairen gelegerd.

„Rusland zoekt altijd naar manieren om ons grondgebied over te nemen”, zei de Poolse president op een persconferentie in het Witte Huis. Polen behoorde als lid van het Warschaupact – de door de Sovjet-Unie gedomineerde tegenhanger van de NAVO – tot 1991 tot de Russische invloedssfeer.

Trump zei dat hij hoopte dat Polen en Rusland vooral goede vrienden blijven. „Ik hoop dat Polen een goede relatie krijgt met Rusland”, zei hij. „Ik hoop dat wij een goede relatie met Rusland krijgen.”

Geen permanente basis

Vooraf had Polen gehoopt op een permanente Amerikaanse militaire basis in Polen. Maar de VS hebben alleen een versterking van de bestaande troepenmacht toegezegd. In 2016 spraken de NAVO-landen af om militaire eenheden in Polen en de Baltische staten te stationeren als verdediging tegen mogelijke Russische agressie.

De belofte van militaire versterking in Polen wordt toegejuicht door Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO. Hij zei dat het besluit van Trump „sterke betrokkenheid” van de VS bij de Europese veiligheid toont.

Twitter avatar jensstoltenberg Jens Stoltenberg I welcome today’s announcement that the United States will increase its military presence in Poland. This shows the strong commitment of the US to European security & the strength of the transatlantic bond.

Trump zei verder Polen waarschijnlijk in september te bezoeken, tijdens de herdenking van het begin van de Tweede Wereldoorlog. Later deze maand ontmoet Trump waarschijnlijk de Russische president Vladimir Poetin tijdens een G20-top in Japan.

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht stond dat Trump de toezegging donderdag heeft gedaan. Dat moest woensdag zijn en is inmiddels aangepast.