Recensie

Recensie Boeken

Voortreffelijke thriller van een debutant

Dit boek van de Nederlandse jurist Rob Polak is geen doorsnee Nederlandse doorzon-thriller. Voortreffelijk geschreven, ambitieus van opzet, met een paar fijne karakters en een bevredigende plot.

In een Russische gevangeniscel is een advocaat overleden. De Raad van Europa stuurt twee ambtenaren naar Sint-Petersburg om het onderzoek door de Russische autoriteiten te controleren.

Het gegeven van De Taak, de eerste thriller van Robert Pollack (pseudoniem van de Nederlandse jurist Rob Polak), is duidelijk ontleend aan de beruchte Magnitski-affaire. Om het geheugen even op te frissen: Sergej Magnitski was een fiscaal jurist die in 2008 ontdekte dat Russische overheidsheidsfunctionarissen 230 miljoen dollar aan belastinggeld hadden gestolen. Een geruchtmakende onthulling die de klokkenluider zwaar kwam te staan. Magnitski werd gearresteerd, gemarteld en niet behandeld voor de kwalen waar hij in de Moskouse gevangenis last van kreeg. Na bijna een jaar in voorarrest te hebben gezeten overleed hij, pas 37 jaar oud. Toen waren het twee speciale rapporteurs van de Verenigde Naties op het gebied van mensenrechten die onderzoek verrichtten.

Polak (1960) is een debutant op leeftijd. Hij was partner bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en is nu rechter-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Haag. Pas sinds een paar jaar is hij parttime schrijver.

Bevredigend

De Taak is geen doorsnee Nederlandse doorzon-thriller. Voortreffelijk geschreven, ambitieus van opzet, met een paar fijne karakters en een bevredigende plot. Robert Pollack had ook zomaar een ervaren Angelsaksische schrijver van spionagethrillers kunnen zijn.

De Taak leunt op de spanning tussen de twee door de Raad van Europa naar Rusland uitgezonden onderzoekers. De jonge Duitser Steffen Rittershaus is een waaghals. Hij zoekt de grenzen van zijn mandaat op en legt in Sint-Petersburg stilletjes contacten met de ondergrondse organisatie De Taak, om meer te weten te komen over de rol van de Russische autoriteiten.

De Française Christine Lavergne, de veertig al ruim gepasseerd, is veel voorzichtiger. Zij wil dat haar collega zich houdt aan de handleiding ‘Onderzoek in het Buitenland’ om de opdracht niet in diskrediet te brengen. Het wordt echt spannend, ook tussen de twee onderzoekers, als de Russische geheime dienst weer eens blijk geeft van zijn voortreffelijke hackers-kwaliteiten.