Vliegveld

Minister: opening Lelystad Airport volgend jaar ‘niet eenvoudig’

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) dreigt de opening van Lelystad Airport opnieuw te worden uitgesteld door een recente uitspraak van de Raad van State (RvS) over het Nederlandse stikstofbeleid. De opening staat vooralsnog voor april volgend jaar gepland. Volgens de minister wordt het „niet eenvoudig” om dit te halen. De luchthaven, bedoeld voor vakantievluchten die nu nog vanaf Schiphol vertrekken, zou de concentratie stikstof in de natuurgebieden in de regio verhogen. De hoogste bestuursrechter sprak zich eind mei uit over het stikstofbeleid, waarin ook rekening wordt gehouden met de natuur. Het beleid is in strijd met de Europese natuurwetgeving, aldus de RvS. Het Europese Hof kwam al eerder tot die conclusie. (NRC)