Twitter verwijdert bijna 4.800 profielen met banden Iraanse overheid

Bijna 4.800 profielen die zich inlieten met discussies over Israël of nieuws probeerden te framen, waren gelieerd aan de Iraanse overheid.

Twitter maakt sinds vorig jaar regelmatig bekend wat voor en hoeveel accounts het heeft verwijderd, bijvoorbeeld in het geval van nepprofielen of accounts die door overheden worden gecoördineerd.
Twitter maakt sinds vorig jaar regelmatig bekend wat voor en hoeveel accounts het heeft verwijderd, bijvoorbeeld in het geval van nepprofielen of accounts die door overheden worden gecoördineerd. Foto Loic Venance/AFP

Twitter zegt dat het bijna 4.800 accounts heeft verwijderd die waren gelieerd aan de Iraanse overheid. Volgens het sociale mediabedrijf werd een deel van de accounts zelfs direct gecoördineerd door de regering van het islamitische land. De accounts zijn toegevoegd aan een grote database, waar inmiddels ruim dertig miljoen tweets zijn gearchiveerd die beschikbaar zijn voor onderzoekers.

1.666 accounts die afkomstig waren uit Iran stuurden samen bijna twee miljoen tweets, voornamelijk over internationaal nieuws. Volgens het sociale medium werden de berichten „vaak gebracht met een invalshoek die de diplomatieke en geostrategische opvattingen van de Iraanse staat ten goede kwam”. Manipulatie op het platform schendt de gedragsregels van het medium.

Ook werden 248 Iraanse accounts verwijderd die zich direct mengden in vooral aan Israël gerelateerde discussies. Ten slotte zijn 2.865 Iraanse profielen van niet-bestaande personen verwijderd.

Twitter verwijdert regelmatig accounts die in strijd zijn met gedragsregels van het bedrijf. Zo ontdeed het bedrijf zich vorig jaar van het account van de Amerikaanse complotdenker Alex Jones. Hij verspreidt veel nepnieuws en publiceerde onder meer een video waarin hij opriep geweld te gebruiken tegen journalisten.