Trumpblog

Netanyahu wil ‘Trump-nederzetting’ op Golanhoogten

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw blog

We sluiten dit Trumpblog af. Alle actuele ontwikkelingen rondom het presidentschap van Trump volgen we in een nieuw blog.

Presidential podcast: de comeback van Warren

In The Presidential Podcast praten NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne elke twee weken over de belangrijkste politieke ontwikkelingen in de VS. Het meest opmerkelijke nieuws in de nieuwe aflevering is misschien toch de wederopstanding van Elizabeth Warren.

Luister hier naar Presidential Podcast #74

Netanyahu wil 'Trump-nederzetting' op Golanhoogten

Israël wil een nog te bouwen nederzetting op de Golanhoogte vernoemen naar de Amerikaanse president Trump. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd tijdens een bijeenkomst met het Israëlische kabinet, schrijft persbureau Reuters. De nederzetting moet 'Trump Heights' (Trumphoogten) gaan heten, als dank voor Trumps erkenning van Israëls gezag in het gebied.

De Golanhoogten, een heuvelachtig gebied tussen Israël en Syrië, worden sinds de jaren zestig door Israël bezet. In 1981 werd het gebied geannexeerd. Tijdens de bekendmaking zondag prees Netanyahu de banden met Trump, die hij „een hele goede vriend” van Israël noemde die „een historisch besluit heeft genomen”.

Israëls soevereiniteit in het gebied wordt door de internationale gemeenschap namelijk niet erkend. Trump stelde echter in maart dit jaar dat het strategisch belangrijke plateau wel degelijk in handen is van Israël. Dat kwam hem op kritiek uit de internationale gemeenschap te staan, onder meer van Syrië en de Syrische bondgenoten Rusland en Iran.

De nieuwe nederzetting moet vlak bij Syrië worden gebouwd, maar wanneer dit gaat gebeuren is onduidelijk. Een lid van de Israëlische oppositie klaagde zondag dan ook dat het om een publiciteitsstunt gaat. In september worden in Israël nieuwe verkiezingen gehouden omdat het Netanyahu eerder dit jaar niet lukte om een coalitie te vormen.

Netanyahu presenteert de naam Ramat Trump, oftewel Trump Heights. Foto Jalaa Marey/AFP

Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders vertrekt

Sarah Huckabee Sanders verlaat het Witte Huis. Dat heeft president Donald Trump donderdagavond bekendgemaakt. Sanders was sinds juli 2017 perschef van het Witte Huis. Trump dankt haar voor haar „buitengewone talenten”. Het is nog niet duidelijk wie Sanders opvolgt.

Sanders zal tot eind juni aanblijven als perschef. Hierna keert ze volgens Trump terug naar Arkansas. De president zegt te hopen dat ze zich verkiesbaar zal stellen als gouverneur van deze staat. Sanders' vader heeft deze functie tussen 1996 en 2017 vervuld. Volgens bronnen van CNN heeft Sanders al vaker kenbaar gemaakt gouverneur te willen worden.

Sanders heeft Trump en zijn beleid de afgelopen jaren altijd met felle bewoordingen verdedigd tegenover de pers, zowel voordat zij bij het Witte Huis in dienst kwam als tijdens haar werk als perschef. Sanders was de derde vrouw die deze functie vervulde.

De perschef is niet onomstreden. Afgelopen april bleek dat ze heeft gelogen over de reden voor het ontslag van de voormalige FBI-directeur James Comey. Ze had onterecht gesteld dat „talloze” FBI-medewerkers ontevreden waren met zijn werk. Ook kwam het Sanders op kritiek te staan toen ze stelde dat de resultaten van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller „een totale vrijpleiting” van president Trump betekenden, terwijl dit in het rapport expliciet wordt tegengesproken.

Opvallend is dat de bekendmaking van Sanders' vertrek volgt op 93 dagen zonder persverklaringen van het Witte Huis. Volgens CNN is het voor het eerst in ruim twintig jaar dat er zo lang achter elkaar geen officiële verklaringen zijn gedaan. Sanders verscheen de afgelopen tijd wel in televisie-uitzendingen.

Sanders tijdens een persconferentie. Foto Evan Vucci/AP

Federaal agentschap aan Trump: zet adviseur Conway uit functie

Het U.S. Office of Special Counsel heeft president Donald Trump aangeraden zijn belangrijkste adviseur Kellyanne Conway uit haar functie te zetten. Het onafhankelijke agentschap schrijft donderdag in een rapport, dat is overhandigd aan de president, dat zij zich meerdere malen politiek heeft uitgelaten over onder meer Democratische presidentskandidaten. Dat is in strijd met de wet, meldt persbureau Reuters.

In haar rol als werknemer van het Witte Huis mag zij geen politieke statements maken, zo schrijft de zogenoemde Hatch Act voor. Ze deed de uitlatingen tijdens televisie-interviews en op sociale media.

Volgens het tijdschrift Politico is het de eerste keer dat het agentschap een dergelijke aanbeveling doet over een functionaris van het Witte Huis. Conway is een trouwe bondgenoot van Trump.

Adviseur Kellyanne Conway tijdens een bespreking op het Witte Huis. Foto Zach Gibson/EPA

Trump laat schetsen nieuwe generatie Air Force One zien

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag aan nieuwszender ABC schetsen van de nieuwe generatie Air Force One laten zien, de presidentiële vliegtuigen van de Verenigde Staten. Sinds 1990 bestaat de presidentiële luchtvloot uit aangepaste toestellen van Boeing.

De huidige vloot, twee oude Boeing 747-200’s, zijn uitgerust met een presidentiële suite, een medische behandelkamer en een keuken. Vorig jaar maakte Trump zijn voornemen bekend de hele vloot te vernieuwen, dit moet eind 2024 zijn gebeurd.

De nieuwe toestellen zijn twee commerciële vliegtuigen aangekocht door de Amerikaanse luchtmacht, die oorspronkelijk waren bedoeld voor de Russische maatschappij Transaero Airlines. Deze ging in 2015 failliet waardoor de toestellen overbodig werden. De toestellen zijn nog niet eerder in actie gekomen en zijn in beheer van Boeing.

De nieuwe vliegtuigen moeten in plaats van het lichtblauw-witte kleurenschema ook gedeeltelijk rood worden, naar de kleuren van de Amerikaanse vlag. Trump zei het kleurenschema zelf ontworpen te hebben.

Twitter avatar ABC ABC News @GStephanopoulos "Here's your new Air Force One." Pres. Trump reveals historic redesign of Air Force One during exclusive one-on-one with @ABC News' @GStephanopoulos. https://t.co/O1PvHw9Bcu https://t.co/FrAoOKTHkt