Brieven

Shanghai - Duisburg

Foto Artur Widak

Justus Coolman schreef een interessant verhaal over de betrekkingen tussen Rotterdam en Shanghai. Toevallig gelijktijdig schreef het Duitse weekblad Die Zeit (No 23, 29 mei 2019) een paginagroot artikel over de economische ‘comeback’ van Duisburg. Duisburg dat 25 jaar geleden met de ondergang van de staalindustrie in een deplorabele staat kwam te verkeren schijnt nu in haar havengebied geen m2 meer vrij te hebben. Men spreekt over het wonder van Duisburg! De haven en de stad ‘boomen’. Een paar weken geleden zag ik een tv-programma over de ‘Nieuwe Zijderoute’ en tot mijn verbazing bleek me dat Duisburg als het uiterste punt in het westen gezien wordt: Duisburg-China. Nu al rijden er 25 treinen per week tussen China en Duisburg. In het paginagroot artikel valt de naam ‘Rotterdam’ één keer, dat nog wel.

Ik weet niet hoe vaak er een handelsdelegatie vanuit Rotterdam naar Duisburg gaat en hoe het met het vriendschapsverdrag gesteld is, maar aandacht kan geen kwaad.

Rotterdam