Protest Hongkong tegen uitleveringswet loopt uit op confrontatie met politie

Een demonstratie van tienduizenden is woensdag in Hongkong uitgelopen op een grootschalige confrontatie met de politie. Ruim zeventig mensen raakten gewond, van wie er twee in kritieke toestand verkeren. Donderdag werd het protest op kleinere schaal hervat.

Inwoners van Hongkong proberen een wetsvoorstel van tafel te krijgen dat het mogelijk maakt verdachten van misdrijven uit te leveren aan China. Zij vrezen dat dit de vrijheid van meningsuiting in Hongkong ernstig zal aantasten. Woensdag zou het parlement het voorstel bespreken, maar dit werd onmogelijk doordat demonstranten de toegang tot het gebouw blokkeerden. Een stemming staat nu gepland voor volgende week donderdag.

Zondag gingen al een miljoen mensen de straat op. Hierop verkondigde Carrie Lam, de Beijing-gezinde hoogste bestuurder van Hongkong, dat de wet zou worden doorgezet. Dat leidde tot het straatprotest van woensdag.

Dit ontaardde in confrontaties waarbij demonstranten met stenen gooiden en de politie traangas, waterkanonnen en rubberkogels inzette. Lam veroordeelde de „georganiseerde rel”, mensenrechtenorganisaties spraken juist van buitenproportioneel politiegeweld.

Het verzet is een van de grootste protesten sinds China in 1997 het gezag over Hongkong overnam van het Verenigd Koninkrijk. De overdracht gebeurde onder voorwaarde dat Hongkong vijftig jaar een eigen regering en rechtssysteem zou houden. Hongkongers zien de uitleveringswet als poging van Beijing meer greep te krijgen op de vroegere Britse kroonkolonie.