‘Natuurlijk’ begraven kan nu in Rotterdam zelf en mogelijk ook in de polder

Begraven Op Hofwijk kan je nu zonder kist de grond in. Ook het omstreden plan voor natuurgraven in natuurgebied Bonnenpolder lijkt door te gaan.

Begraven zonder grafstenen
Begraven zonder grafstenen Foto iStock

Op begraafplaats Hofwijk in Rotterdam is het sinds kort mogelijk om natuurlijk begraven te worden. Een deel van de begraafplaats is ingericht als een glooiend park waar de graven straks niet in strakke rijen naast elkaar liggen, maar kris kras over het terrein. De plekken worden bepaald met GPS en gemarkeerd met een plak onbehandelde boomstam met daarop de voor- en achternaam van de overledene. Afgelopen maand vonden vier begrafenissen plaats in dit nieuwe gedeelte. Ook hebben meerdere Rotterdammers inmiddels al een plek gereserveerd.

„Vanuit Rotterdammers kwam steeds meer vraag naar natuurlijk begraven worden’’, zegt een woordvoerder van Stadsbeheer. Volgens een onderzoek van TNS Nipo is 23 procent van de Rotterdammers ‘geïnteresseerd in een natuurgraf’. „Steeds meer mensen willen niet in een rijtje begraven worden, maar juist op een mooie plek in de natuur”, zegt hij. „Mensen hebben steeds meer de behoefte om terug te gaan en weer één te worden met de natuur.”

Zonder kist

De manager van Hofwijk zag dat vooral in het oosten van het land meerdere natuurgebieden werden ingericht als begraafplaats om aan deze wens te kunnen voldoen. „Dat vond ze een mooi concept en dat wilde zij hier ook creëren”, zegt de woordvoerder. Het natuurlijke deel van Hofwijk biedt plaats aan 885 natuurgraven en 500 urnengraven. Het gebied heeft een oppervlakte van 2,4 hectare. De afscheidsdienst kan plaatsvinden onder een tarp, een soort tentdoek die gespannen wordt tussen bomen.

Eeuwige grafrust in Rotterdam

Het onderhoud van de graven gebeurt eveneens op een natuurlijke manier. Zo wordt er niet gemaaid met machines, maar houden schapen de graven schoon. De overledenen kan worden begraven zonder kist of in een biologisch afbreekbare mand of kist.

Ondanks het onderhoudsvrije beheer is een graf in de natuur niet goedkoop. De kosten zijn 2.500 euro voor 20 jaar grafrecht, en de boomschijf met inscriptie kost tussen de 70 en 130 euro. Een regulier graf in Rotterdam kost 2.034 euro voor 30 jaar grafrecht.

Hofwijk heeft de primeur in Rotterdam. Maar ook in de Bonnenpolder bij Hoek van Holland komt waarschijnlijk binnenkort een natuurlijke begraafplaats. Natuurbegraven Nederland heeft daar een natuurgebied van 128 hectare aangekocht waarvan 30 hectare bestemd is voor een natuurbegraafplaats met maximaal 10.000 graven. De opbrengst van het natuurbegraven gaat grotendeels naar het onderhoud van het natuurgebied.

Nieuw plan Bonnenpolder

Eerder stuitten plannen voor de natuurbegraafplaats in dit natuurgebied op hevig verzet van omwonenden en betrokkenen. Zij vreesden voor een nare sfeer bij een bezoek aan het natuurgebied door de zichtbaarheid van de graven. In november vorig jaar kreeg Natuurbegraven Nederland de opdracht van wethouder Bert Wijbenga (buitenruimte, VVD) om de plannen aan te passen. „De graven komen nu zo te liggen dat bezoekers uitgebreid door het gebied kunnen wandelen of fietsen zonder het natuurbegraven te doorkruisen”, zegt een woordvoerder van Natuurbegraven Nederland.

Bottenpolder

Wijbenga is positief over deze nieuwe plannen, laat zijn woordvoerder weten. Het nieuwe ontwerp wordt maandag naar de raad gestuurd. Dinsdag wordt een informatie-avond voor betrokkenen en omwonenden gehouden om hen te informeren over de nieuwe plannen. Later deze maand staat een bezoek van de raadscommissie aan het terrein gepland. Als de raad toestemming geeft, verwacht Natuurbegraven over ongeveer anderhalfjaar te beginnen met de aanleg.