Haagse man opgepakt voor doodsbedreigingen mediabedrijven

De politie wil niet zeggen welke media online bedreigd zijn, vermoedelijk gaat het om bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn.

Een arrestatie.
Een arrestatie. Foto Lex van Lieshout/ANP

Een 32-jarige man uit Den Haag is aangehouden omdat hij twee mediabedrijven zou hebben bedreigd. De man zou online hebben gezegd dat hij naar de redacties wilde komen om „medewerkers te doden”, meldt de politie donderdag. Hij zou zijn beledigd door uitlatingen van de media in kwestie.

Een woordvoerder van de politie wil niet zeggen om welke media het gaat. Wel is het onderzoek uitgevoerd door de politie van Amsterdam, wat erop duidt dat het gaat om in de hoofdstad gevestigde bedrijven. De politie is door de mediabedrijven over de dreigementen geïnformeerd, waarop de man „op basis van online sporen” is opgespoord.

De Hagenaar zou de bedreigingen in september 2018 en mei 2019 hebben geuit. Dinsdag werd hij opgepakt. Inmiddels is hij gehoord en heengezonden in afwachting van het strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie.

Lees ook: Aanslagen Panorama en Telegraaf passen bij verharding crimineel milieu

Aanslagen

Afgelopen jaren zijn journalisten meermaals bedreigd. Vorig jaar werden dagblad De Telegraaf en weekblad Panorama bovendien doelwit van aanslagen. Panorama werd beschoten met een raketwerper en bij de redactie van De Telegraaf reed ‘s nachts een auto naar binnen. Hoogstwaarschijnlijk gebeurde dit uit onvrede over kritische berichtgeving over de onderwereld.

Naar aanleiding van die aanslagen werden alle mediabedrijven in Nederland extra beveiligd, een nooit eerder vertoonde maatregel. Het is niet duidelijk of de online dreigementen die donderdag aan het licht kwamen, verband houden met de aanslagen. De redactie van Panorama zegt niets af te weten over deze dreigementen. De Telegraaf was niet bereikbaar voor commentaar.