Chris Froome zwaargewond na val, seizoen voorbij

De viervoudig Tourwinnaar klapte woensdag op hoge snelheid tegen een muur. Hij brak daarbij onder meer zijn dijbeen, zijn heup en een elleboog.

Chris Froome reed maandag nog een etappe in het Critérium du Dauphiné.
Chris Froome reed maandag nog een etappe in het Critérium du Dauphiné. Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

Chris Froome komt na de zware val van woensdag de rest van het seizoen niet meer in actie. De Britse wielrenner brak zijn dijbeen, heup, enkele ribben en een elleboog. Na een zes uur durende operatie ligt hij op de intensive care van het ziekenhuis in Saint-Étienne, zo bevestigt zijn ploegleider Dave Brailsford. Froome blijft nog zeker twee dagen in het ziekenhuis.

De renner reed woensdag 54 kilometer per uur toen hij de macht over het stuur verloor en tegen een muur aan reed. Dat bleek donderdag toen de ploegleiding de fietsgegevens van de kopman van Team Ineos had uitgelezen. De 34-jarige Brit was het parcours voor de tijdrit van het Critérium du Dauphiné aan het verkennen. Toen hij in een afdaling zijn neus wilde snuiten, werd hij uit balans gebracht door een windvlaag.

Door zijn verwondingen mist Froome onder meer de Tour de France, die op 6 juli van start gaat. Froome won de belangrijkste wielerronde ter wereld in 2013, 2015, 2016 en 2017, en was ook dit jaar een van de favorieten. Ook schreef hij in 2017 de Ronde van Spanje op zijn naam en in 2018 de Ronde van Italië.

Van knecht naar topman

Froome voegde zich in 2010 bij de Britse ploeg Sky en reed in 2012 als knecht van Bradley Wiggins voor het eerst in de Vuelta, de Ronde van Spanje, waar hij zijn doorbraak beleefde. Froome won twee etappes en eindigde op de tweede plaats in het eindklassement, achter winnaar Juan José Cobo. Kopman Wiggins eindigde als derde, achter zijn knecht.

Ook in de Tour de France in 2012 bleek Froome sterker. De renner moest meerdere malen tijdens etappes op zijn kopman Wiggins wachten. Uiteindelijk won Wiggins de Tour en werd Froome tweede.

Lees ook dit profiel uit 2016: Chris Froome, de alleskunner

Na in 2013 meerdere kleinere rondes gewonnen te hebben, reed Froome dat jaar voor het eerst de Tour de France als kopman van Sky. Door zijn sterke optreden werd er in de media veel gespeculeerd over eventueel dopinggebruik, iets wat Froome altijd met ergenis ontkende.

Verdenkingen doping

Het onderwerp doping komt ook in de jaren die volgen voorbij. Zo ontstaat er na de Vuelta in 2017 ophef nadat blijkt dat in de urine van Froome te hoge waarden van het anti-astmamiddel salbutamol zijn gevonden. Volgens Sky is bekend dat de renner astma heeft en dat hij daar medicijnen voor neemt.

De waarden zijn hoger dan toegestaan nadat de teamdokter de dosis heeft verhoogd, verklaarde zijn ploeg. Froome wordt na onderzoek van de Internationale Wielerunie vrijgesproken van dopinggebruik.

Lees ook dit verhaal uit 2018: Opeens blijkt Froome dopingvrij

In 2014 start Froome als favoriet aan de Ronde van Frankrijk, maar moet hij na meerdere valpartijen al tijdens de vijfde etappe afstappen met een gebroken hand en pols. Ook in de Ronde van Spanje in datzelfde jaar valt hij, waardoor hij veel tijd verliest. Ondanks pogingen om zich terug te knokken, eindigde hij op de tweede plaats in het eindklassement, achter Alberto Contador.

In de jaren die volgen weet Froome in 2015, 2016 en 2017 wel de Ronde van Frankrijk te winnen, en de Rondes van Spanje (2017) en Italië (2018) op zijn naam te schrijven.

Froome wilde dit jaar een poging doen nogmaals de Tour de France te winnen, om zo toe te kunnen treden tot de groep wielrenners die vijf overwinningen op hun naam schreef. Na deze zware val blijven de Belg Eddy Merckx, de fransmannen Bernard Hinault en Jacques Anquetil en de Spanjaard Miguel Indurain nog een jaar langer de enigen die dit ooit bereikt hebben.