China wint van Zuid-Afrika, Australië slaat terug en wint van Brazilië

China won met 1-0 van Zuid-Afrika in een rustige wedstrijd. Brazilië opende de wedstrijd tegen Australië met een voorsprong, maar werd uiteindelijk ingehaald.

Zuid-Afrikaanse middenvelder Mamello Makhabane en middenvelder Rui Zhang van China.
Zuid-Afrikaanse middenvelder Mamello Makhabane en middenvelder Rui Zhang van China. Foto Lionel Bonaventure/AFP

De Chinese vrouwenploeg heeft donderdagavond gewonnen van het Zuid-Afrikaanse team in het Parc des Princes-stadion in Parijs. Pas tegen het einde van de eerste helft werd de openingstreffer gemaakt door de Chinese aanvaller Li Ying. Daarna maakt geen van beide ploegen nog een doelpunt. De overwinning leverde China de eerste punten op in Groep B. Duitsland staat bovenaan in de poule, gevolgd door Spanje, China en Zuid-Afrika.

Brazilië moest het eerder op de dag afleggen tegen Australië. De Australische ploeg won in het Zuid-Franse Montpellier met 3-2 van het Zuid-Amerikaanse team, ondanks dat het van een initiële achterstand van 0-2 moest terugvechten.

In de 27ste minuut maakte middenvelder Marta Vieira da Silva het openingspunt voor Brazilië uit een strafschop. Elf minuten later scoorde Cristiane Rozeira de Souza Silva de tweede treffer met een assist van Debinha Miri, waardoor Australië flink achter kwam te staan.

Maar net voor de rust sloeg Australië terug. Na een voorzet van Chloe Logarzo op aanvaller Caitlin Foord kwam de stand op 1-2 te staan. Ook in de tweede helft bleef Australië de aanval inzetten, Chloe Logarzo maakte de gelijkmaker in de 58ste minuut. De wedstrijd werd besloten met een eigen doelpunt van de Braziliaanse Monica Hickmann Alves.

Beide landen hebben nu drie punten, net als groepsgenoot Italië. De Italiaanse ploeg speelt vrijdag tegen Jamaica in het Stade Auguste-Delaune, in Reims. Om 21.00 uur speelt Zuid-Afrika tegen China.