UWV moet bijna 2.000 arbeidsongeschikten opnieuw beoordelen

Van 1.991 arbeidsongeschikten in Groningen is niet duidelijk of zij terecht een uitkering toegekend hebben gekregen.

De afgelopen jaren kwamen bij de uitkeringsinstantie al vaker problemen aan het licht.
De afgelopen jaren kwamen bij de uitkeringsinstantie al vaker problemen aan het licht. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Uitkeringsinstantie UWV gaat in Groningen 1.991 dossiers van arbeidsongeschikten opnieuw beoordelen. Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De dossiers werden beoordeeld door sociaal-medisch verpleegkundigen, zonder dat een verzekeringsarts daarbij meekeek. Dat had niet gemogen, erkent de uitkeringsinstantie: „Verpleegkundigen hebben min of meer zelf dossiers afgehandeld terwijl de verzekeringsarts eindverantwoordelijk is.”

Onderbouwing ontbreekt

De fout kwam al begin dit jaar aan het licht. Daarop werd een steekproef ingesteld. Uit die steekproef bleek dat van de driehonderd onderzochte dossiers, in 220 gevallen niet kon worden vastgesteld dat de uitkering terecht was toegekend.

Volgens Koolmees is het niet zo dat in al die gevallen geen uitkering toegekend had mogen worden, maar ontbreekt in de dossiers de vereiste onderbouwing. „We kunnen achteraf niet met zekerheid zeggen dat de beslissingen terecht zijn genomen”, licht het UWV toe. Het ging om dossiers van Groningers die in de periode 2006 en 2010 volledig arbeidsongeschikt werden verklaard.

Mogelijk worden uitkeringsaanvragers voor de herbeoordeling opgeroepen voor een gesprek. De betrokkenen zijn inmiddels op de hoogte gesteld, schrijft Koolmees. Voor 15 september dit jaar krijgen zij uitsluitsel over hun uitkering. Uitkeringen die onterecht zijn toegekend, hoeven niet te worden terugbetaald.

Lees ook over het jaarverslag van het UWV: Achterstanden bij UWV lopen verder op

De uitkeringsinstantie kwam de afgelopen jaren vaker in in het nieuws door interne fouten. Zo werd begin deze maand bekend dat er in 2018 fouten werden gemaakt bij het doorbetalen van uitkeringen aan gedetineerden. Zij hebben daar geen recht op, het UWV is verantwoordelijk voor het stopzetten van de toelage. Vorig jaar werd duidelijk dat duizenden Poolse arbeidsmigranten in hun thuisland een uitkering ontvingen, terwijl dit niet volgens de regels is.